Valgas käis veresuhkrut mõõtmas 74 inimest

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga Selveris sai mõõta veresuhkru taset. Foto on illustreeriv.
Valga Selveris sai mõõta veresuhkru taset. Foto on illustreeriv. Foto: Arhiiv / Valgamaalane

Üle maailma tähistati 14. novembril diabeedipäeva, mille fookuses oli tänavu diabeedi varane avastamine. Et tõsisele haigusele tähelepanu pöörata, sai pühapäeval Selverites üle Eesti tasuta veresuhkrut mõõta. Seda võimalust kasutas üle 3000 inimese ning normist kõrgem veresuhkur avastati pea viiendikul.

«Diabeeti haigestunute arv kasvab kogu maailmas – nii ka Eestis. 2. tüüpi diabeet on haigus, mille puhul ei pruugi alguses iseloomulikke sümptomeid esineda. Nii ei tea umbes pool diabeetikutest, et neil see haigus on. Samal ajal võib kõrge veresuhkur kahjustada südant ja veresooni, silmi, neerusid, närve, hambaid, samuti on diabeetikutel kõrgem risk infektsioonide tekkeks,» rääkis Eesti Diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätes.

Nii pöörataksegi sel aastal erilist tähelepanu diabeedi avastamisele ja ennetamisele ning diabeedipäeva tunnuslause on «Diabeet silma all».

Üks viis, kuidas diabeeti haigestumist varakult avastada, on veresuhkru mõõtmine.

«Eriti peaks veresuhkru taset mõõtma kõik tüsedad inimesed, kel vanust üle 40. Samuti võiks veresuhkru vastu huvi tunda need, kel mureks kõrge vererõhk või kõrge kolesterool. Oluline on pärilikkus – risk on suurem inimestel, kelle suguvõsas on esinenud diabeeti. Veresuhkru taset tasub jälgida ka naistel, kellel esinenud rasedusaegne diabeet,» tõi Tammer-Jäätes välja.

Neist, kelle veresuhkut pühapäeval mõõdeti, olid 2/3 naised ning 1/3 mehed. Noorim osaleja oli nelja- ja vanim 94aastane. Kuus protsenti inimestest, kes veresuhkrut mõõta lasid, olid eelnevalt oma diabeedi diagnoosist teadlikud.

Kui eelmisel aastal avastati normist kõrgem veresuhkur 16,4 protsendil kontrollitutest, siis tänavu oli nende osakaal pea 20 protsenti. Kõrgeim mõõdetud näit oli 21,3 mmol/l, keskmine mõõdetud veresuhkru näit üle Eesti oli 5,5 mmol/l.

«Valga Selveris käis testimas 74 inimest, neist 52 olid naised ja 22 mehed. Noorim inimene oli kaheksa- ning vanim 88aastane. Normist kõrgem veresuhkur avastati Valgas 13,5 protsendil testitud inimestest,» täpsustas Tammer-Jäätes.

Lisaks toimus eile ülemaailmsele diabeedipäevale pühendatud konverents «Diabeet silma all», kus anti üle auhinnad aasta tegijale ning aasta teo eest. Tunnustuse pälvisid Eesti endokrinoloogia selts 2. tüübi diabeedi ravijuhise koostamise eest (aasta tegu) ning Eesti laste ja noorte diabeedi ühing sotsiaalse rehabilitatsiooniteenuse käivitamise eest (aasta tegija).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles