Otepää valla delegatsioon külastas Novgorodi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää valla delegatsioon külastas Novgorodi.
Otepää valla delegatsioon külastas Novgorodi. Foto: Monika Otrokova

Otepää valla delegatsioon külastas Novgorodi linnavalitsuse kutsel 9.–12. novembrini Novgorodi. Külalised Eestist osalesid gurmeefestivalil «Velikij Novgorod» ja turismikonverentsil «Turismimajandus – arengu ressursid ja reservid.»

Delegatsiooni koosseisu kuulusid Otepää piirkonna ettevõtjad, vallavalitsuse teenistujad, vallavolikogu liikmed ja Valgamaa arenguagentuuri töötajad, ansid teada Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht.

Saabumise päeval oli päevakavas kaks kohtumist. Vallavanem Kalev Laul ning vallavalitsuse ja volikogu esindajad kohtusid Novgorodi linnavalitsuses aselinnapea Juri Pšenitseniga ja teiste linnavalitsuse liikmetega. Mõlemad pooled tutvustasid oma piirkonda.

Kalev Laul sõnas pärast kohtumist, et tegemist on esimeste sammudega Otepää ja Novgorodi vahel. «Täname neid väga sooja vastuvõtu eest. Loodame, et meie koostöö saab hoo sisse, oleme mõlemad turismipiirkond,» lausus Laul. «Novgorodil ja Kohtla-Järvel on juba pikaajalised koostöösuhted olemas, nii et rada on juba sisse tallatud.»

Samal ajal oli linnavalitsuses kohtumine Otepää ettevõtjate ja turismispetsialistide ning Novgorodi reisikorraldajate vahel.

Novgorodi turismiarenduskeskuse Krasnaja Izba direktor Marina Lebedeva avaldas lootust, et novgorodlased leiavad tee Otepääle. «Leian, et perspektiiv koostööks on kindlasti olemas, kuna Otepääl on palju häid hotelle, sportimis- ja vaba aja veetmise võimalusi,» lisas Lebedeva, kes ise külastas Otepääd esimest korda käesoleva aasta suvel.

Kivi talu peremees Jüri Makarov mõtiskles selle üle, mis ikkagi tooks novgorodlased 380 kilomeetri kauguselt Otepääle. «Peab olema see X-faktor. Meil on see tegelikult olemas: rahu ja vaikus, sportimise võimalused ja kaugeltki mitte vähemtähtis asi – vene keele oskus. Kui leiame need momendid, siis sellega saab südameid võita küll,» märkis Makarov.

Novgorodi turismikonverentsil tegi piirkonna turismialasest kogemusest ettekande Valgamaa arenguagentuuri juhataja Rein Org. Gurmeefestivali käigus valmistasid kohalikus restoranis Eesti toitu ja tegid meistriklasse Krista Tiido OÜst Toidupada ja Erki Saar Tammuri talurestoranist. Korraldati kaks meistriklassi, millest ühel osalesid Novgorodi lapsed, teine meistriklass oli koos teiste festivalist osavõtjatega ajakirjanikele.

Krista Tiido ja Erki Saar ütlesid, et said väga hea ja sooja vastuvõtu osaliseks. «Inimesed on siin väga töökad. Esmakogemuste põhjal saan öelda, et meil on toiduvaldkonnas suurem konkurents ning seega ka nõuded suuremad,» ütles Saar. «Mis puudutab riikidevahelisi suhteid ja poliitikat, siis tavainimestele see korda ei lähe, meisse suhtumine oli väga sõbralik ja südamlik.»

«Muljed on tõesti positiivsed. Võib öelda, et tooraine, millest nii nemad kui ka meie süüa teeme, on sarnased, näiteks kapsad, seened, kruubid, kuid maitsed on hoopis erinevad,» lisas Tiido.

Otepäälased pälvisid ka kohaliku meedia tähelepanu – Kalev Laul ja Erki Saar esinesid Novgorodi televisiooni otsesaates. Killukese Eestimaast viisid Novgorodi Otepää gümnaasiumi vilistlased Gertrud ja Triinu Aasaroht, kes gurmeefestivali pidulikul avamisel eesti laule esitasid.

Projekti rahastasid Otepää ja Novgorodi linnavalitsused ning EAS. Otepäälaste tegemisi jäädvustas Jürgen Puistaja Kanal 2 saatest «Reporter».

Novgorod on pika ajalooga iidne Vene linn. Otepääd ja Novgorodi seob üks ajalooline seik. Nimelt käis aastal 1116 Novgorodi vürst Mstislav sõjakäigul Lõuna-Eestis ja vallutas Otepääl karupeakujulise linnuse. Märkmed sellest on säilinud Novgorodi kroonikates ja seda loetakse Otepää esmamainimise ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles