Arvamus: Lõunapiirilt kadus viimane toimiv piirivalveüksus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Kaskpeit
Uno Kaskpeit Foto: Erakogu

Seoses piirikontrolli kaotamisega Euroopa Liidu sisepiiridel 21. detsembrist 2007 kadus vahetu kontakt Eesti ja Läti piirivalve vahel. Muudatus ähvardas hakata pärssima kiiret teabevahetust ja koostööd kahe piirivalve vahel.

Schengeni piirieeskirjas on aga kirjas, et liikmesriigid abistavad üksteist ning teevad tihedat ja püsivat koostööd piirikontrolli tõhusaks teostamiseks ja vahetavad asjakohast infot. Sellest lähtuvalt loodi piirikontrolli kaotamise järel Eesti ja Läti piiril Valkas Seminara tänaval – mõne meetri kaugusel Valgast – kontaktpunkt. Punkti moodustamine ja tegevus pandi paika Eesti piirivalveameti ja Läti riikliku piirivalve vahelise lepinguga.

Samuti võeti kontaktpunkti töö aluseks Eesti ja Läti valitsuste kokkulepe piiriüleseks koostööks kuritegevusevastases võitluses. Isikuandmete automatiseeritud töötlemisel lähtuti ka isiku kaitse konventsiooni ratifitseerimise seadusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles