Sula mitmekordistas jõe veetaseme

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne ja nüüd. Vasakpoolne foto on tehtud Väikest Emajõge ületava Tõlliste silla juures 14. oktoobril ehk pisut enam kui kuu aja eest ning parempoolne eile pärastlõunal. Kohaliku mõõtejaama andmetel ulatub jõe vesi 2 meetrit ja 30 sentimeetrit üle nulli.
Enne ja nüüd. Vasakpoolne foto on tehtud Väikest Emajõge ületava Tõlliste silla juures 14. oktoobril ehk pisut enam kui kuu aja eest ning parempoolne eile pärastlõunal. Kohaliku mõõtejaama andmetel ulatub jõe vesi 2 meetrit ja 30 sentimeetrit üle nulli. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud nädalal saabunud plusskraadid on sulatanud peaaegu kogu vaibana maad katnud lume, mis on omakorda märgatavalt kergitanud veetaset jõgedes. Üht suurimat tõusu Eestis näitab Väike Emajõgi.

Alles kuu aja eest kirjutasime Valgamaalases, et haruldaselt kuiv sügis on jõgede ja järvede veetaset tublisti langetanud. Seetõttu ähvardas paljusid veekogusid pika ja karmi talve saabudes ummuksisse jäämine. Vahepeal sadanud lumi, mis nüüd sulaveena jõgesid toidab, on aga vähemalt esialgu selle ohu välistanud.

Riigi ilmateenistuse operatiivse veeseire graafikuid uurides on sulavee mõju jõgedele ilmselge. Näiteks Väikese Emajõe veetase oli eilseks mõne päevaga mitmekordistunud, näidates Tõlliste mõõtejaamas 232 sentimeetrit üle graafiku nulli. Möödunud neljapäeval oli see kõigest 41 sentimeetrit üle graafiku nulli. Veetaseme ööpäevase kasvu poolest edastas seda Eestis vaid Ida-Virumaal Peipsisse suubuv Rannapungerja jõgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles