Nädalavahetusel tuleb rongiga Valka mitukümmend jõuluvana

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvanad.
Jõuluvanad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

26.-27. novembril saabuvad jõuluvanad üle Eesti rongiga Valga linna konverentsile. Kokku on tulemas 30-40 jõulutaati-memme.

Veel tulevad päkapikk Jannu ja Tingel ning põder Ruudi. Kõige kaugemalt saabuvad jõuluvana Ukko koos uhke jõulusõidukiga Soomest ja tulemata ei jää ka jõulutaat naaberriigist Rootsist. Eesti kaugeimast punktist, üle väina Saaremaalt, saabub jõulutaat Ote koos oma memmega.

Jõuluvanasid võtab raudteejaamas vastu Valga linnapea Kalev Härk. Vaksalihoones antakse pressikonverents ja peetakse nõu tähtsatel jõuludega seotud teemadel.

Lõuna-Eesti Jõuluvanade Ühenduse juhatuse liikme Enn Tobre sõnul on selle aastal konverentsi üheks mureteemaks põhjapõtrade ületoitumine ning veel peetakse tähtsat aru, kas ei võiks Rail Baltic Eestis rajada hoopis ringteena.

Jõuvanad kinnitasid ühest suust: «Küll siis taatidel oleks rongiga hea lumevaesel talvel kingitusi Eesti erinevatesse paikkondadesse toimetada.»

«Lapsed soovivad üha rohkem kingituseks nutikaid telefone ja tahvelarvuteid. Sellega seoses on laste tähelepanu liikluses liigeldes häiritud ja kujutab neile ohtu», muretsevad jõuluvanad. Ettepanek on kaaluda, kas ei võiks asendada tahvelarvuti tahvli šokolaadiga?

Peale nõupidamist liiguvad jõuluvanad paraad-rongkäigus raudteejaamast Valga kesklinna: Jaama puiesteelt-Vabaduse ja Kesk tänavale kultuuri- ja huvialakeskuse ette.

Rongkäigus sõidab jõuluvanadega kaasa suur postkontor-lava, kuhu lapsed saavad hiljem jõuluvanale kirjutatud kirjad jätta. Jõuluvanad kingivad Valga linnale jõuluaja valguse, mille kohalik kirikuõpetaja pühitseb. Sõna võtavad jõuluvanade delegatsiooni esindajad ja Valga linnapea. Kaasa löövad Valga Kultuuri- ja Huvialakeskuse tantsuringide tantsijad ja kontserdi annab jõuluvanade orkester. Taadid jagavad maiustusi ja lubavad lahkelt linnarahvaga pilti teha.

Kaksiklinnale kohaselt liiguvad jõuluvanad koos rahvaga Eesti-Läti piirile, kus kohtutakse Valka linnarahva, linnapea ja Läti jõuluvanadega.

Jõuluvanade sõnul antakse piiril lätlastele soojad tervitused ja kingituseks kaasa võetud jõuluaja valgus. Vaadatakse Valka vahvaid tantsulapsi ja uuritakse, kui pikk on Läti jõulutaadi habe. Enne paksus metsas toimuvale salajasele nõupidamisele suundumist põigatakse läbi ka Tsirguliina laste juurest, kus süüdatakse jõulukuusel tuled.

Konverentsi teisel päeval osalevad jõuluvanad koos linnarahvaga Valga Jaani kirikus toimuval I advendi perejumalateenistusel, millest Eesti Televisioon teeb otseülekande. Peale teenistuse lõppu minnakse ühiselt Valga jõulupuu tulesid süütama. Pühitsetud tulest võtab linnapea tule väiksemale laternale, mille asetab kuuse oksale. Jõuluvalgusest saavad osa kõik, kes on kaasa võtnud laterna, et see siis kodustele kaasa viia.

Linnarahvas ja jõuluvanad trallitavad ja võtavad osa ühistantsudest koos Valga rahvatantsurühmadega Sõsarad ja Pilleriin. Lõpetuseks saavad jõuluvanad endaga kaasa pühitsetud tule, mille iga taat oma maakonda kaasa viib.

Jõuluvanad-memmed-päkapikud lahkuvad ja asuvad oma jõulutoimetuste juurde, et peatselt saabuval jõuluajal saaks taas laste uksele koputada. Valgas toimuva XVI ülemaalise jõuluvanade konverentsi korraldab Valga linnavalitsusega koostöös Lõuna-Eesti Jõuluvanade Ühendusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles