Hiidlipp potsatas pikali

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipu heiskamine 11. novembril 2016
Lipu heiskamine 11. novembril 2016 Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Hiljuti piirilinnas Valkas heisatud hiidlippu tabas kurb saatus: mast, mille külge Läti Vabariigi sümbol kinnitatud oli, kukkus koos lipuga ümber.

Põhja-Läti ajalehe Ziemeļlatvija ajakirjaniku Inga Karpova sõnul sai hiiglaslik lipp linna keskväljakul ehk Lugaži platsil umbes 20meetrise masti küljes lehvida vaid nädalajagu päevi. Eelmisel laupäeval, 19. novembril kukkus mast, mille otsa oli 11. novembril heisatud üks maailma suurimaid igapäevaselt lehvivaid Läti riigilippe – kui mitte suurim –, ümber.

«Meil oli sel päeval tuuline ja vihmane ilm. Märjaks saanud lipp muutus väga raskeks ja tuul puhus selle koos mastiga pikali,» rääkis Karpova. «Õnneks ei saanud keegi juhtunud käigus viga. Emotsionaalselt on aga paljud valkalased juhtunust mõistagi häiritud ja leiavad, et rahvussümboli paigutamine kultuurimaja ees oleva lipumasti külge polnud piisavalt hästi läbi mõeldud.»

Tagantjärele tarkusena on kohalikud insenerid tema sõnul tõdenud, et ilmselt ei olnud lipusamba Itaalias valmistatud vandid piisavalt tugevad. «Eilseks said lipumasti külge kinnitatud uued vandid ja lipp heisati taas. Loodetavasti enam selliseid olukordi ette ei tule.»

Lipp heisati pidulikult 11. novembril, kuna siis tähistavad lätlased oma müütilisele rahvuskangelasele Lāčplēsisele ehk Karutapjale pühendatud päeva – tegu on ka samanimelise Läti rahvuseepose peategelasega. Lipp toodi Lugaži väljakule tõrvikurongkäigu saatel.

Kurioossel kombel avaldas mõnigi lipu heiskamisel osalenud inimene lootust, et lipp, mis avamisel nõrga tuule tõttu täies ilus lehvida ei saanud, just tugevama tuulega uhkemat vaatepilti pakub.

Hiiglasliku lipu heiskamise puhul Valka kesklinna on tegu linnajuht Vents Armands Krauklise ammuse unistuse täitmisega. Esmalt soovis ta, et lipp hakkaks lehvima Eesti-Läti piiril asuval Pudrumäel, kust see paistaks nii piirilinna Eesti kui Läti poolele. «Paljud linnaelanikud avaldasid aga seepeale protesti, et koht pole siiski sobiv: eestlased näevad siis lippu paremini kui Läti elanikud,» rääkis Karpova.

Nii otsustatigi lipp panna lehvima hoopis Lugaži platsil, kuigi sealt lippu nii kaugele näha pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles