Maalapse sügispäev kuulirahe all

, Helme elanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ränki lahinguid Helme vallas 1944. aastal meenutab praegu vaid mälestussammas ordulinnuse varemete naabruses.
Ränki lahinguid Helme vallas 1944. aastal meenutab praegu vaid mälestussammas ordulinnuse varemete naabruses. Foto: Taavi Niittee

Päevast, mil Punaarmee Tõrva linna ja Helme valla hõivas, möödus septembris 72 aastat. Kannatada sai palju süütuid inimesi ning tekitati suurt kahju põllumajandusele ja hoonetele. Olin siis teismeline maalaps, kui sõda meie kodutalust üle käis.

20. septembril 1944. aastal umbes keskpäeva paiku ilmus meie õuele lahtine sõiduauto. Autojuht peatas auto keset õue, avas teise ukse ja jäi seisma tardunult. Autost väljus väärikal sammul ohvitser ja suundus tädi õunaaias seisvate tankide poole.

Samal ajal näris üks tankist porgandit. Porgandisööja viskas kiiruga porgandi käest, sülitas suu tühjaks ja jooksis ülemusele vastu. Vahetati hitlerlik tervitus, aset leidis ettekanne ja vestlus. Lõpuks vehkis ülemus käega metsa suunas ja ütles saksa keeles, et venelased tulevad, on juba ühe kilomeetri kaugusel. Lahkumisel tõsteti käed taas kõrgele ja karjuti «Heil Hitler!» Ülemus istus autosse ja sõit läks edasi Ennuse talu suunas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles