Koikküla – rikkaliku ajaloo, tegusa ja ühtehoidva kogukonnaga kodukotus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endisest Tahe sovhoosi keskusest on saanud tänaseks Koikküla külakeskus, mille kümmekonnast korterelamust mitu tühjana seisab – mõni taoline hoone on juba lammutatudki. Kuigi rahvaarv külas on kolmandiku võrra vähenenud, on allesjäänud kogukond tegus ja ühtehoidev ning oma kodukohast hooliv. Ühiste jõududega on kenasti korda tehtud külakeskuses asuv endine mõisapark.
Endisest Tahe sovhoosi keskusest on saanud tänaseks Koikküla külakeskus, mille kümmekonnast korterelamust mitu tühjana seisab – mõni taoline hoone on juba lammutatudki. Kuigi rahvaarv külas on kolmandiku võrra vähenenud, on allesjäänud kogukond tegus ja ühtehoidev ning oma kodukohast hooliv. Ühiste jõududega on kenasti korda tehtud külakeskuses asuv endine mõisapark. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgast vähem kui 20 kilomeetrit Võru suunas asub Koikküla küla, kus kolmkümmend aastat tagasi elas üle 230 inimese – praegu on rahvast kolmandiku võrra vähem. Toona olid külas kool, kauplus, juuksur, postkontor, arstipunkt, nüüdseks on jäänud sinna lasteaed, külakeskus ning väsinud väljanägemisega kauplus ja muidugi oma kodukanti hoidvad tegusad inimesed.

Koikküla küla ehk Koyenkuli kohta leidub esimesi teateid aastast 1541. 16. sajandil rajati sinna rüütlimõis. Põhjasõja järgselt vahetas mõis tihti omanikke. 1907. aastast kuni 1919. aasta võõrandamiseni oli mõis Gottlieb von Ferseni omanduses.

1750. aastal loodi Koikküla mõisas üks kool eesti ja teine läti lastele. Mõisa kahekorruseline historitsistlik peahoone püstitati 19. sajandi keskpaigas. 1927. aastal kolis Kakul tegutsenud vallakool Koikküla mõisa härrastemajja. Algkool tegutses mõisahoones 1944. aastani, mil selle hävitas sõda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles