Juhtkiri: Valitsuse esimene proovikivi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI, 19NOV16
Keskerakonna volikogu. Pildil Martin Repinski.
lt/: Foto: LIIS TREIMANN
TALLINN, EESTI, 19NOV16 Keskerakonna volikogu. Pildil Martin Repinski. lt/: Foto: LIIS TREIMANN Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Valitsuse vahetus tekitas erinevaid emotsioone: leidus nii neid, kes uue koalitsiooni sündi tuliselt tervitasid, kui ka neid, kes leidsid, et Reformierakonna kõrvaletõrjumine valitsusest Eesti tuleviku ohtu seab. Ilmselt oli aga tulihingeliste opositsionääridegi seas vähe neid, kes uskusid, et uus esimene tõsine kriis saabub juba ametisoleku esimesel nädalal.

Tõsi, üles kerkinud skandaal seostub ühe konkreetse valitsuse liikme – keskerakondlasest maaeluministri Martin Repinskiga. Ent iga päevaga, mil Repinski ametis on, heidab tema ümber toimuv varju kogu valitsusele. Kõige enam mõistagi maaeluministri koduerakonnale, mis ühtlasi ka peaministri koduerakond on. Ent valitsuspartneritel oleks naiivne arvata, et Repinski kokku keeratud kuum supp neid ei kõrveta.

Võib muidugi mõista, miks Jüri Ratas valitsust kokku pannes just Repinski maaeluministri kandidaadiks esitas. Ühelt poolt on tegu inimesega, kes senise elu jooksul valdkonnaga praktikuna tõepoolest kokku on puutunud. Samas pole tal kõrgharidust, mis teatud mõttes siiski üks küpsuse näitaja on. Segadused oma kitsefarmi majandamise ümber ja halenaljakas pressikonverents näitavad ka sotsiaalset ebaküpsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles