Restoranid valmistuvad aastalõpupidudeks

Eeva Nugis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige parem on ikka siis, kui jõulupraad ahjus kärssama ei lähe.
Kõige parem on ikka siis, kui jõulupraad ahjus kärssama ei lähe. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pühadeaeg muudab Valgamaa toitlustusasutuste elu kiireks: mõnigi töökollektiiv ja sõpruskond on oma aastalõpu- ja jõulupeoks saali broneerinud juba detsembri algusse.

Valga hotelli Metsis administraatori Kati Kmito sõnul on nende restoran detsembriks juba üsna tihedalt hõivatud, kuid vabu aegu veel leiab.

«Üldjuhul on detsember alati selline, kus asutused töötajatele jõulupidusid teevad ja pidulikumaid õhtusööke korraldavad ja nii katame esimesed jõululauad juba kuu alguses. Esimesed jõululaudade ajad lepiti kokku juba mitu kuud tagasi,» rääkis Kmito. Ta lisas, et seega on ka firmasid, kes aastalõpule rahulikult vastu lähevad.

Kairi Kaart Sangaste Rukki Maja restoranist ütles, et ka nende maja on detsembris tavapärasest tihedamas kasutuses, kuid vabu õhtuid praegu veel on. «Pühade ajal me suuri pidustusi ei korralda, aastavahetuse veedame kodudes,» sõnas ta.

Vabu õhtuid veel leidub

Tõrva restorani Läti Saatkond ning pubi Seltskond omanik Teddy Urmet kinnitas, et neilgi on detsembrisse broneeringuid tehtud juba mitu kuud tagasi, kuid vabu aegu ikka leiab. Kuna pubi Seltskond on praegu veel uustulnuk, kuid niigi igal nädalavahetusel üritustega hõivatud, tegutsevad nad vastavalt nõudlusele.

«Erapidude korraldamine jäetakse tihti viimasele minutile ja siis püüame vastavalt võimalustele inimestele ikka vastu tulla. Aastavahetusel kavandatavale üritusele on samas juba lauad broneeritud, kuigi üritust suurelt reklaamitud ei ole. Toitlustusvaldkond paraku on selline, et tuleb ka pühade ajal töötada,» sõnas Urmet.

Valgamaale palju kuulsust toonud Taagepera lossi tehti esimesed jõulupidude broneeringud juba pool aastat tagasi.

«Firmapidude kõrgaeg langeb pigem detsembri keskele. Samas leidub ka vabu aegu. Kui ikka väga tarvis, saab kaks väiksemat pidu korraga majas ära pidada, kuigi tuleb arvestada, et näiteks muusikalised lahendused teineteist segama ei hakkaks. Jõulumenüüga püüame igati vastu tulla ja viimasel ajal ongi lisaks tavapärasele pühademenüüle soovitud hoopis mittetraditsioonilisi lahendusi,» ütles lossi müügijuht Kerli Pauskar.

«Pühade ajal oleme avatud ainult ettetellimisel, kuid eelistame personalil lasta pühad siiski lähedastega veeta. Peame oluliseks ka igal aastal oma töötajatele jõulupidu korraldada, et need, kes teistele pidude loomisega hõivatud on, ka oma silmaringi saaksid laiendada. Aastalõpp on meil siiski töine,» lisas ta.

Lillis mõnikord kolm pidu päevas

Valga restorani Lilli omanik Maarika Kütt kinnitas samuti jõulukuu suurt hõivatust. «Detsembris pole sugugi harv juhus, kui vaja kolm korda päevas suurem peolaud katta.» Praegu on söögikohas tema sõnul saadaval veel üksikud vabad ajad.

«Õnneks on meie restoranis kaks korrust ja seega suudame ka ühel ajal kaht pidulauda pakkuda. Esimesel tegutsemisaastal olime ka aasta esimesel päeval avatud, aga kuna huvi oli leige, otsustasime edaspidi pühade ajal personalile pigem puhkust lubada,» sõnas Kütt.

GMP Clubhotel & Pühajärve restorani teenindusjuhi Helen Raudsepa sõnul sõltub nende tööhulk eelkõige hoopis lumest. «Meie ei saa öelda, et jõulukuu aasta kiireim kuu oleks. Küll on detsembris palju firmade jõuluüritusi, kuid pigem ütleks, et kui on lumi maas, on kuu väga kiire, nii et meid mõjutab talvisel perioodil hoopis ilm,» lisas ta.

Aastavahetuseks on neil plaanis teemapidu «Black & Gold» ning praegu on veel paar vaba lauda. Jõululaupäeval kollektiiv puhkab, 25. ja 26. detsembril on restoran avatud tavapärastel aegadel.

«Esimesed broneeringud tehti juba augusti lõpus, kuid on ka viimase hetke avastajaid. Hilise etteteatamisega reserveerivad pigem väikse kollektiiviga firmad ning nendele leiame üldjuhul kenasti mõne kuupäeva, kus meile pidutsema saab tulla. Suuremad grupid teevad oma plaanid pigem aegsasti,» ütles Raudsepp.

Siiski tasub kas või koosviibimise õnnestumise huvides koosviibimised aegsasti planeerida. «Meie poole on küll pöördutud sooviga ka järgmiseks päevaks firmale pidulaud katta, võimalusel püüame soovi täita. Aga kindlustamaks meeldivat jõulupidu, soovitame ikka varem kokku leppida,» ütles Kütt.

La Kairi Kaart Sangastest tõdes, et kui Retrobestiks ja muudeks suurüritusteks tehakse pidulaua või majutuse broneeringud juba aegsast, siis aastalõpuüritused jäetakse tihti viimasele minutile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles