Läti lükkas tagasi ettepaneku rajada Rail Baltic läbi Valga (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Tambre raudteeületuskoht Valgas mõne aasta remonditud sai, ei hakka Rail Baltic tõenäoliselt Valga kaudu kulgema. Kui just imet ei sünni.
Kuigi Tambre raudteeületuskoht Valgas mõne aasta remonditud sai, ei hakka Rail Baltic tõenäoliselt Valga kaudu kulgema. Kui just imet ei sünni. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läti transpordiministeeriumi esindajad lükkasid teisipäeval Vabaerakonna Tartu piirkonna esindajatega peetud kohtumisel tagasi ettepanekud muuta Rail Balticu trassi nii, et see läbiks Tartu ja Valga.

Läti esindajad kinnitasid, et praegune trass on kindlalt ja muutumatult paigas ning raudtee läbi Valga poleks majanduslikult mõistlik, teatas Läti transpordiministeerium Eesti meediale.

Kohtumisel tutvustas Vabaerakonna Tartu juhatus neile uuringut, mis puudutas soovi muuta Rail Balticu trassi, sealhulgas Läti territooriumil olevat osa.

Läti ministeeriumi teatel tutvustasid nemad omakorda Rail Balticu trassi Lätis, selle põhjendusi ning avalikku arutelu tulemusi. «Läti esindajad viitasid detailsele uurimisprotsessile, keskkonnamõjude hinnangule ning avalikule arutelule, mille Läti läbi viis,» märkis ministeerium.

Vabaerakonna piirkonna pakutud alternatiiv, mille järgi oleks trass ületanud Eesti-Läti piiri Valgas, pole majanduslikult mõistlik – ehitus- ja käituskulud oleksid kõrgemad, võimalik liiklemiskiirus madal ning säärase tee rajamine oleks tehnoloogiliselt keerukam, kui arvesse võtta juba olemasolevat raudteed ning linnastust, lisas ministeerium.

Lisaks sai Läti transpordiministeerium Vabaerakonna Tartu piirkonna ettepanekule arvamuse kolmelt omavalitsuselt, mida pakutud trassivariant läbiks – Sigulda, Cēsis ja Valmiera. Ükski nendest pakutud varianti ei toetanud, teatas Läti ministeerium.

Selle tulemusena kinnitaski Läti valitsus juba augustis Rail Balticu trassi kulgemise Lätis. Eesti piiri ületab see Salacgrīvas ning Leedu piiri Bauskas, märkis ministeerium.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles