Upruse talu toodang rikastab toidulaudu nii Tõrvas, Valgas kui Tartuski

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomi on Upruse talul 80 ringis, kellest lüpsilehmi 27 – kõik Eesti punast holsteini tõugu. Peremees Allan Ilisson on oma piimandjatega, kes keskmisena lüpsavad aastas piima 9000 liitri kanti, väga rahul.
Loomi on Upruse talul 80 ringis, kellest lüpsilehmi 27 – kõik Eesti punast holsteini tõugu. Peremees Allan Ilisson on oma piimandjatega, kes keskmisena lüpsavad aastas piima 9000 liitri kanti, väga rahul. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Maitske, pange leivale võid peale! Jooge piima ka!» pakkus Upruse talu peremees Allan Ilisson lahkelt, ladudes meile lauale ilusaid kollaseid juustukerasid, kohupiima, sõiratüki ja võikamaka ning kannutäie külma maapiima – kõik oma talu toodang.

«Juust on eri vanusega – mida vanem, seda kallim. See on näiteks hiljuti tehtud,» jagas ta selgitusi, «see kera veebruaris ja see poolteist aastat tagasi. Valmistan üht sorti juustu, kuid maitseerinevuse tekitab laagerdusaeg.» Veel valmistab ta ghee’d ehk selitatud võid, mis kokakunsti austajate seas hinnatud rasvaine praadimisel ja küpsetamisel ning tehakse seda võist kuumutamise teel.

«Näete, juustul on augudki sees, mul on mees tööle võetud, kes auke puurib,» viskas ta kavalalt muiates nalja vahele. «Äkki see rammus piim võtab meid kõhust lahti või saame allergia,» aasis Valgamaalase fotograaf Arvo Meeks vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles