Erksa meelega Heino Kängseppa riigi asjad külmaks ei jäta

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Kängsepa tegususest annab tunnistust juhtum, kuidas ta kord esimese lume saabudes lumevangis istumist ei talunud ja vallavanemale pahase kõne tegi. «Kõigil naabervaldades teed majapidamistel lahti lükatud, Sangastel mitte. Nädal aega möödus, siis mul läks hing täis ja tema hakkab mulle ilukõnesid pidama. Küsisin, et kas lükkate tee lahti, ei või jaa? Samal õhtul tuldi pimedas, lükati majapidamiste juurde teed lahti.»
Heino Kängsepa tegususest annab tunnistust juhtum, kuidas ta kord esimese lume saabudes lumevangis istumist ei talunud ja vallavanemale pahase kõne tegi. «Kõigil naabervaldades teed majapidamistel lahti lükatud, Sangastel mitte. Nädal aega möödus, siis mul läks hing täis ja tema hakkab mulle ilukõnesid pidama. Küsisin, et kas lükkate tee lahti, ei või jaa? Samal õhtul tuldi pimedas, lükati majapidamiste juurde teed lahti.» Foto: Tiit Loim / Valgamaalane

Sangaste valla mees Heino Kängsepp on jõudnud pidada nii kolhoosi esimehe kui veterinaari ametit ja saanud ilmasõjas tabamuse kuulipildujalt. Nüüdseks 90aastane härra sõidab jätkuvalt ringi autoga ning ütleb sõna sekka ühiskondlikel teemadel.

Enne Heino Kängsepaga kohtuma minemist kuulsin mitmelt poolt, et peaksin varuma aega, sest tegemist on väga jutuka, tõenäoliselt isegi Valgamaa jutukaima inimesega. Vanahärra Sangaste vallas Risttee külas asuva kodu õue keerates olin seega veidi murelik. Aga enne seda, kui jõudsime tema tegemistest lähemalt rääkida, teatas Kängsepp, et annab mulle parem laserplaadi oma 46-leheküljelise elulooga. Kuna seal on tema elu olulised sündmused kirjeldatud, õnnestus meil vestelda kõigest täitsa mõõdukad kaks ja pool tundi.

Oma eluloo kirja panemise mõte oli mehel juba pikemat aega ja ilma piltideta versioonid pealkirja «Ühe Küüdre talumehe elukäik» kandvast teosest on olemas nii Valga muuseumis kui Tartu kirjandusmuuseumis, kuhu ta selle võistlustööna saatis. Lisaks eluloo kirja panekule on mees seal põgusalt väljendanud oma mõtteid ka Eesti elu ja poliitika teemadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles