Perearsti nimistus näeb põlvkondade vahetumist

Sirje Lemmik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Mare-Kirsti Rosenberg patsienti vastu võtmas.
Perearst Mare-Kirsti Rosenberg patsienti vastu võtmas. Foto: arhiiv

Laupäeval, 3. detsembril tähistab Eesti Perearstide Selts (EPS) oma 25. sünnipäeva. Seltsi juhi  Diana Ingeraineni sõnul pandi seltsi loomisega alus ka peremeditsiini erialale.

Diana Ingeraineni sõnul hakkasid 25 aastat tagasi tööle esimesed perearstid, kelle toonased pisimad patsiendid tulevad täna vastuvõtule juba oma lastega.

„Ühtaegu tore, kuid ka vastutusrikas, on näha, et patsiendi jaoks on tema perearst peamine usaldusisik terviseküsimustes,“ ütles Diana Ingerainen. „Aastate jooksul on kasvanud ka patsientide teadlikkus ja kõik need ootused kokku nõuavad perearstilt pidevat enesetäiendamist. Meie eesmärk on pakkuda parimat võimalikku perearstiabi, mis annaks rahvale kvaliteetseid eluaastaid,“ lisas dr Ingerainen.

Eesti Perearstide Selts loodi 3. detsembril 1991. aastal Tartus, kui võeti vastu otsus, et uusi eriarste – perearste – hakatakse ette valmistama ka Eestis.

Lisatud: Peremeditsiini eriala residentide avaldus.

 Peremeditsiini residendid: esmatasandi tervishoidu väärtustatakse aina enam

Peremeditsiini residendid kinnitavad, et eriala on noorte arstide seas populaarne, andes võimaluse mitmekülgseks tööks.

Peremeditsiin on noorte arstide seas aina kasvava populaarsusega eriala. Selle peamine põhjus on kindlasti järjest enam leviv arusaam, et just esmatasand on koht, kus on võimalik patsienti sageli kõige enam aidata – perearst saab näiteks osava ennetustööga vältida krooniliste haigete hospitaliseerimist, noorte inimeste haigestumist kui ka vähendada üleüldist riskikäitumist.

Samuti kohtab perearst oma praksises väga erinevate murede ja kaebustega inimesi ning kunagi pole ette võimalik teada, millisega just järgmine patsient uksest sisse astuda võib. Kõigele lisaks on esmatasandi töö ka äärmiselt tänuväärne, sest sageli on patsiendi mure tõsine, lahendus aga küllaltki lihtne - suur tänulikkus patsiendi silmis on see, mis paneb ka arsti silma särama.

Noorte arstide jaoks on positiivne samm ka tervisekeskuste loomise plaan. Varasemast jäänud kujutis perearstist kui tohtrist, kes üksinda oma nimistut haldab, otsuseid vastu võtab, ettevõtja ja kohati ka raamatupidajana töötab, võib olla tänase noore arsti jaoks küllaltki hirmutav mõte. Uue visiooni raamides soovime luua ühtse toimiva meeskonna, kellega on alati võimalik muresid arutada, sagedamini vajaminevaid teenuseid mugavamalt pakkuda ning miks mitte ka suuremate sehkendusteta isegi paar nädalat puhkus võtta, kui kolleegid hädast välja aitavad.

Eesti Perearstide Seltsi (EPS) sünnipäevanädalal on rõõm tõdeda tunnet, et aina enam väärtustatakse esmatasandi tervishoidu. EPSi liikmete tegevus on olnud peremeditsiini kui eriala loomisel ja arendamisel määrava tähtsusega ning residentidena soovime neid selle eest südamest tänada.

Palju õnne kõikide peremeditsiini residentide ja noorte perearstide nimel!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles