Salapärased hääled mõisas

Eeva Nugis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margarethe von Rohlandist säilinud piltidel on mõisapreilit alati loomadega jäädvustatud.
Margarethe von Rohlandist säilinud piltidel on mõisapreilit alati loomadega jäädvustatud. Foto: Rohlandi perekonna fotokogu

Nagu paljudes vanades mõisates kombeks, tegutseb ka Aakre mõisas oma kummitus. Kooli töötajad on läbi aegade tühjas majas sageli kellegi samme kuulnud. Kelle või millega tegu võiks olla?

Mõisa ajaloost on teada, et viimane mõisaomanik Woldemar Eduard von Rohland oli väljapaistev õigusteadlane, olles aastatel 1878–1892 Tartu Ülikooli kriminaalõiguse erakorraline professor. Pärast seda läks ta venestamisperioodi alguse tõttu professorina tööle Saksamaale Freiburgi Ülikooli, kus jätkas auprofessorina kuni oma surmani 1936. aastal.

Kahjuks pole kooli ajaloohuvilistel tema sugulaste saatusest midagi teada. Kummitust peetakse aga Rohlandi järeltulija Margarethe Julie Eveline vaimuks. «Arvatakse, et kuna tal endal lapsi ei olnud, siis ta vaatab, kuidas meil siin läheb,» rääkis lasteaia-algkooli direktori kohusetäitja Liina Laaser.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles