Kool jagas haridust ka tänaste laste esiemadele

Eeva Nugis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Laaser (taga vasakul) ning Merle Kiissa tunnevad ennast just mõisakoolis lapsi õpetades koduselt.
Liina Laaser (taga vasakul) ning Merle Kiissa tunnevad ennast just mõisakoolis lapsi õpetades koduselt. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui fotograafiga Aakre koolimaja juurde jõudsin, oli sealne ümbrus harjumatult vaikne. Hiiglaslikud lumepallid maja ees ning taamal paistev mängumaja, ronimisredelid, kiiged ja liumägi aitasid omaaegset väärikat mõisahoonet siiski lasteasutusega seostada.

Trepil tervitas meid Aakre lasteaia-algkooli direktori kohusetäitja Liina Laaser, kelle sõnul oli kool hiljuti pidanud oma 285. aastapäeva ning seega oli põhjust rääkida mõisakooli ajaloost.

Aakre kandis on tarkust taga nõutud juba 1731. aastast. Seda tõendab visitatsiooniakt, mille kohaselt õpetati mõisas lugemist, kirjutamist ja rehkendamist. 1934. aastal ehitati toonane ühekorruseline kivist mõisahoone Arnold Matteuse projekti kohaselt kahekordseks, koolimajaks sobivamaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles