Kevadine suurpõleng jättis aasta linnu kodu ja toidulauata

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadise metsapõlengu laastamistööd on raske sõnadesse panna. Isegi pool aastat hiljem ei ole metsa all näha ühtegi rohelist taime ning kõik puud peale vastupidavate mändide on hukkunud.
Kevadise metsapõlengu laastamistööd on raske sõnadesse panna. Isegi pool aastat hiljem ei ole metsa all näha ühtegi rohelist taime ning kõik puud peale vastupidavate mändide on hukkunud. Foto: Taavi Niittee

Mais Aitsra kandis puhkenud põlengualasse jäi tõenäoliselt ka 2018. aasta linnuks valitud metsise elupaik. Isegi kui uhked linnud sinna tagasi pöörduvad, läheb neil toidu leidmisega raskeks.

42 hektarile levinud laastavas tules hävisid täielikult metsapõrandat katvad puhmarinde taimed, selle all olnud huumuskiht ning palju väikesi puid. Lisaks hukkus tulemöllus lugematul hulgal putukaid ja pisemaid loomi.

Üheks kõige traagilisemaks põlengu ohvriks võiks aga välja tuua meie metsade suurima kanalise – metsise ehk teise nimega mõtuse. Nimelt süttis põleng ajal, kui seal pesitsenud metsisekanad veel oma järglasi välja haudusid ning kuna nad on oma pesade suhtes ülimalt kaitsvad, ei suutnud nad ilmselt põgeneda enne, kui oli juba liiga hilja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles