Päästjad kontrollivad aasta lõpus kodude tuleohutust

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad külastavad taas kodusid.
Päästjad külastavad taas kodusid. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Päästeamet kontrollib alates sellest nädalast kodude tuleohutust, et pühad mööduksid raskete tuleõnnetusteta. Detsember ja jaanuar on reeglina olnud traagilised kuud, mil kaotab elu enam kui kolmandik kõigist aasta jooksul tules hukkunutest.

Tavapäraselt teevad päästeameti päästjad ja ennetajad aastaringselt kodunõustamisi, mille käigus antakse inimestele tuleohutusnõu, vaadatakse üle kütteseadmete ja elektrisüsteemide olukord ning vajadusel paigaldatakse suitsuandur. Vana aasta lõpus ja uue alguses kontrollivad inspektorid aga tuleohutusnõuete täitmist ning tõsiste rikkumiste korral on ka seadusest tulenev võimalus trahviks.

"Suitsuanduri omamise kohustus on tuleohutusseadusesse kirjutatud selge põhjusega, sest suitsuandur päästab tõepoolest elusid. Tänavu on 35 tules hukkunust 34 kaotanud elu just eluruumides. See tähendab kodus. Paraku näevad päästjad sellistel juhtudel liiga tihti, et elamises puudus suitsuandur või see oli ilma patareita kuskil lauanurgal," selgitab päästeameti peadirektori asetäitja Tauno Suurkivi.

"Aasta lõpuni panustavad kõik päästeameti tuleohutuskontrolli inspektorid üle Eesti ühe oma tööpäeva tuleohututesse pühadesse, tegeledes sel päeval vaid kodude kontrollimisega. Enda ja oma pere ohutuse eest hoolivatele inimestele oleme tänulikud, aga vastasel juhul peame leidma võimalused inimeste mõjutamiseks," lisab Suurkivi.

Päästeameti Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik täpsustas, et inspektoritel on voli ise otsustada, millise päeva nad täpselt kontrollimiseks valivad.

"Nad tunnevad oma piirkonda ja valivad ka ise külastatavad kodud. Eelkõige kontrollitakse töökorras suitsuanduri olemasolu, aga vajadusel ka kodude üldist tuleohutusalast olukorda. Päris jõuluõhtul inspektoreid oma ukse taha oodata ei maksa, sest tegutsetakse ikkagi tööpäevadel."

2016. aastal on tulekahjudes elu kaotanud 35 inimest, kellest 11 hukkus jaanuaris ning 2 detsembris.

2015. aastal hukkus tules 50 inimest, kellest 9 kaotas elu jaanuaris ja 6 detsembris.

2014. aastal kaotas tules elu 54 inimest, kellest jaanuaris hukkus 6 ja detsembris 14.

Hooletu suitsetamise tõttu on tänavu tules elu kaotanud 14 inimest, kütteseadmest alguse saanud tulekahjudes on hukka saanud 9 ning elektrist tingitud tulekahjudes 7 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles