Katuseraha jagus ka piirilinnale

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti seimi hoone Riias
Läti seimi hoone Riias Foto: Andres Haabu / Postimees

Parteide rahaeraldused riigieelarvest ehk nii-öelda katuserahad ei ole tavaline nähtus mitte ainult Eestis – ka Lätis saavad parlamendierakonnad samal moel toetada endale südamelähedasi ettevõtmisi ja piirkondi. «Eelmise aasta lõpul vastuvõetud otsusega jagasid parlamendisaadikud laiali 20 miljonit eurot,» rääkis Põhja-Läti ajalehe Ziemeļlatvija peatoimetaja Ingūna Johansone.

Raha jagus ka piirilinn Valkale. «Linn saab 75 000 mälestusmärgile, mis tuleb kesklinna Raiņa ja Riga tänavate ristumiskoha lähedale – paarisaja meetri kaugele Eesti-Läti piirist, Maxima poe lähedale. Monument meenutab 1917. aasta sündmusi, kui praeguses Valka linnas sündis otsus luua iseseisev Läti Vabariik,» ütles Johansone.

Selle otsuse tegemise ja vastavasisulise deklaratsiooni koostamise juures viibis teadaolevalt ka hilisem Läti president Kārlis Ulmanis, kellele Valka kesklinnas kultuurimaja esisel platsil mõne aasta eest samuti mälestussammas püstitati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles