Hummuli Agro juhtimise juures tehti väike vangerdus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hummuli Agrole kuuluv Asu veisefarm Valgamaal Hummuli külas
Hummuli Agrole kuuluv Asu veisefarm Valgamaal Hummuli külas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Juba praegu ühiselt Põlva Agrot omavad põllumajandusettevõtjad Martin Maask ja Raul Jeets said konkurentsiameti loa hakata kolme seni ühele neist kuulunud peamiselt piimakasvatusega tegelevat firmat Hummuli Halduse OÜ haldama ühiselt, et luua majanduslikku sünergiat, saavutada parem positsioon finantseerijatega suhtlemisel ning hoida kokku halduskulude pealt.

Ettevõtjad esitasid konkurentsiametile koondumise teate 30. novembril. Kolmapäeval otsustas konkurentsiamet selle heaks kiita.

Tehing puudutab kolme Lõuna-Eestis tegutsevat põllumajandusfirmat – läbi ettevõtete Maaskile kuuluvat Väimela Põllumajanduse OÜd ja Peri Põllumajanduslik OÜd ning läbi ettevõtete täielikult Jeetsile kuulunud Hummuli Halduse OÜd, selgub konkurentsiametile esitatud koondumise kokkuvõttest.

Nüüd aga on Maask ja Jeets otsustanud neid ettevõtteid hakata haldama ühiselt ehk saavutavad nendes kolmes ettevõttes ühise valitseva mõju, mõlemale ettevõtjale hakkab kuuluma 50 protsenti firmadest. Tehingu eesmärk on leida firmade ühisest haldamisest ja juhtimisest majanduslikku sünergiat, tugevdada nende positsiooni suhetes pankade ja hankijatega ning optimeerida halduskulusid, selgub koondumisteatest.

«Üks ettevõte meil Martin Maaskiga juba koos on, päris mitu aastat – Põlva Agro – ja ka teiste kokku viimine on ainuõige samm. Koostööd oleme teinud juba palju aastaid,» rääkis Jeets. Ta märkis, et üks ajend oli põllumajandussektori kriis, ent põhjuseid on ka muid.

«Oluline on kindlasti kulude kokkuhoid ja efektiivsus, aga ka see, et finantseerimisasutustega oleks lihtsam suhelda,» märkis ta. Jeetsi hinnangul on koostöö põllumajandussektoris väga oluline. «Kui oled suurem, on jõudu rohkem. Kõik peaks proovima rohkem koostööd teha,» rääkis ta.

Maask teeb tehingu läbi enda ettevõtte Varahaldamise OÜ ning Jeets läbi enda firma OÜ Falber ning selle tütarettevõtte Agron Haldus OÜ. Koondumise osaliste ühine turuosa ei ületa ühelgi kaubaturul 15 protsenti ning tegevuses pole vertikaalseid seoseid, seisab teatises.

Ühise valitseva mõju alla minevad ettevõtted tegelevad peamiselt piimakarjakasvatusega ning sellega seotud tootmisega, ent ka loomasööda otstarbeks teraviljakasvatusega. Samuti on firmade üks tegevusala munade tootmine.

Väimela Põllumajanduse OÜ põhitegevusala on veisekasvatus ning eelkõige toorpiima tootmine. Samuti on oluline tegevusala taimekasvatus. Eelmisel aastal oli firma käive 1 miljon eurot, samas kui 2014. aastal ulatus müügitulu isegi 1,4 miljoni euroni. Mullu teenis firma 144 500 eurot puhaskahjumit, tunamullu aga 67 000 eurot kasumit.

Seni samuti Maaskile kuulunud Peri Põllumajanduslik OÜ tegi mullu 4,3 miljonit eurot käivet, aasta varem oli müügitulu 4,5 miljonit eurot. Firma tegeleb peamiselt veisekasvatusega ja samuti piimatootmisega, ent läbi tütarfirma OÜ Lõuna-Eesti Talumuna ka munade müügiga. Firma puhaskahjum oli 2015. aastal 102 300 eurot ja 2014. aastal 269 500 eurot.

Seni Jeetsi omanduses olnud Hummuli Halduse OÜ haldab tütarfirmat Hummuli Agro, mis tegeleb samuti veisekasvatuse ja piimatootmisega ning kasvatab ka teravilja, et sellest silo toota. Firma käive oli mullu 3 miljonit eurot, 2014. aastal teenis firma 3,6 miljonit eurot müügitulu. Puhaskasum oli mullu 1,1 miljonit eurot, ent selle taga oli peamiselt muu äritulu materiaalse põhivara müügist. Tunamullu oli kasum 273 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles