Piirilinn kardab seadusemuudatuste ränka mõju

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti residendid võivad nüüd võõrriigi numbriga autot Lätis juhtida vaid siis, kui on selle eest maksu tasunud. Maksu mittetasumise korral võib lõunanaabritel ette tulla ette sekeldusi politseiga.
Läti residendid võivad nüüd võõrriigi numbriga autot Lätis juhtida vaid siis, kui on selle eest maksu tasunud. Maksu mittetasumise korral võib lõunanaabritel ette tulla ette sekeldusi politseiga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi Lätis asuv Valka linn kardab, et Läti seadusemuudatused automaksu osas panevad Valka elanike end massiliselt Eesti residendiks registreerima, pole seda siimaani juhtunud.

«Massilist Läti kodanike elukoha registreerimistaotluste esitamise suurenemist Valgas täheldatud pole,» ütles Valga linnapea Kalev Härk BNSile. Ta lisas, et 2016. aasta jooksul suurenes Läti kodanike arv Valga elanike registris 69 isiku, sellest detsembris kuue võrra.

Elukoha registreerimise põhjustena on Härgi sõnul esikohal siiski tööle asumine Valgas või lähiümbruses Eestis.

«Valga ettevõtetes on üsna palju Läti kodanikest töötajaid ja eluruumide ostmisel või üürimisel on samuti lätlaste osa tuntav. Protseduuriliselt on Läti kodanikel analoogiliselt Euroopa Liidu teiste riikide kodanikega Eestisse elukoha registreerimine lubatud, kui nad esitavad dokumendid, mis tõestavad nende õiguse elada märgitud elukohas,» rääkis Härk.

Läti kehtestas käesolevast aastast maksumuudatused, mille alusel võivad Läti residendid võõrriigi numbriga autot Lätis juhtida vaid siis, kui nad on selle eest maksu ära maksnud. Maksu suurus sõltub võõrriigi numbriga auto kasutamise kestvusest. Ühe päeva eest tuleb tasuda 10 eurot, kuu eest 250 eurot, 600 eurot poolaasta eest ja 1000 eurot aasta eest.

«Meil ei ole andmeid selle kohta, kui palju elanike on ennast Eestisse ümberregistreerinud, aga probleem on selgelt olemas. Inimesed on ka pöördunud kohaliku omavalitsuse poole küsimusega, mida teha, et ennast Eesti residendiks registreerida,» ütles Valka kohaliku omavalitsuse kõneisik Aksana Markovica LETA-le.

Suur hulk Valka residente töötab Valgas ja omab madalamate maksude tõttu ka Eestis registreeritud autot. Need muudatused loovad Valka elanikele stiimuli registreerida end Valga elanikeks, mistõttu kaotab Valka nende inimeste maksutulu.

Põhja-Läti ajalehe Ziemeļlatvija peatoimetaja Ingūna Johansone kinnitas Valgamaalasele, et seadusemuudatused võivad ka tema meelest suure tõenäosusega suurendada Valka inimeste soovi end Valga elanikuks registreerida. "Seda näitab kas või see, kui palju on Läti kodakodsusega iskikuid end Töötukassa Valgamaa osakonnas end arvele võtnud." Näiteks septembri lõpu seisuga oli seal arvel 68 Läti kodakondsusega töötut.

"Tekkida võib omalaadne efekt: inimeste hulk Valkas ametlikult justkui väheneb, aga tegelikkuses see nii pole. Kuna saadakse vähem maksutulu, võib see kaasa tuua kõigi Valka elanike elujärje halvenemise," arutles Johansone.

Ajalehe peatoimetaja tõdes musta huumorit abiks võttes, et niimoodi võib Valkast kunagi saada justkui linn ilma elaniketa - kõik elanikud on end registreerinud Valga poolele. "Siis saaks meist vähemalt omalaadne turismiobjekt. Aga kuna nii äärmuslik variant pole mõistagi võimalik, ei olegi praeguses olukorras midagi rõõmustavat."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles