Hullus seisus kirik vajab remondiks toetust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastatel 1817–1821 ehitatud Hargla kirik on tunnistatud riiklikuks kultuurimälestiseks. Kogudus on võtnud plaani remontida lagunenud kiriku põranda ja pingistiku. Et kokku saada vajalik remondiraha, palutakse inimestelt annetusi.
Aastatel 1817–1821 ehitatud Hargla kirik on tunnistatud riiklikuks kultuurimälestiseks. Kogudus on võtnud plaani remontida lagunenud kiriku põranda ja pingistiku. Et kokku saada vajalik remondiraha, palutakse inimestelt annetusi. Foto: Monika Rogenbaum

Hargla kiriku põrand ja pingistik on puukoidest kahjustatud ning vajavad hädasti väljavahetamist. Kogudusel napib selleks paraku raha.

Arhitektuurimälestiseks tunnistatud kirikus on remonti vajavat põrandapinda umbes 380 ruutmeetrit. «Oleme ette võtnud kiriku põrandate ja pingistiku remondi korraldamise, kuna olukord on muutunud avariiliseks. Kogudusel on kirikuhoone muinsuskaitse eritingimused hoone remondiks-restaureerimiseks, samuti kiriku põrandate ja pingistiku remondi ehitusprojekt,» selgitas Hargla kiriku juhatuse liige, Taheva vallavanem Monika Ro­genbaum.

Kuna põrandate olukord on nii halb, otsib kogudus võimalusi ja lahendusi nende restaureerimiseks juba sel suvel. Riigieelarvest tuleb töödeks toetust 7000 eurot. Kogudus müüb ära talle kuuluva metsa raieõiguse ja loodab sellest saada tulu paarkümmend tuhat eurot. Abi tööde tegemiseks loodetakse saada ka Taheva ja Mõniste vallalt.

Tööde maht selgub remondi alguses

«Kokku on tööde kvaliteetseks tegemiseks vaja saada tõenäoliselt 60 000 kuni 70 000 eurot, täpne summa selgub põrandate avamisel, kui ilmneb tegelik kahjustuste ulatus. Töid hakatakse tegema muinsuskaitselise järelevalve all,» sõnas vallavanem.

Rogenbaumi kinnitusel on otstarbekas välja vahetada kogu avariiline põrand nii altari ees kui pikihoones. «Põrandalauad ja aluspuud toetuvad praegu liivale tellistest vahetugedeta. Kogu põrand ja pinkide alumised osad on kahjustatud puukoidest. Liivale toetuvad osad on ulatuslikult kõdunenud. Liiva pinnal on pruunmädaniku tagajärjel hävinud puidu kiht. Põrandaalune ei ole tuulutatav, avad soklis ja restid põrandas puuduvad.»

Pinkide kahjustuste ulatus selgub nende koost lahtivõtmisel pikitaladelt, mis arvukatest jalaastetest läbi aastate lohku kulunud. «Võimalik, et pikitalad tuleb tervikuna uuendada,» nentis Rogenbaum.

Algas annetuste kogumine

Kuna remondiks tarvilikku raha pole täies mahus veel kokku saadud, on Hargla kogudus asunud koguma annetusi. «Palume kõigil, kel võimalus ja tahe Hargla kiriku kogudust toetada, teha annetusi. Täname juba ette kõiki abistajaid,» ütles vallavanem.

Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektori Mari-Liis Parise sõnul on Hargla kirik väga unikaalne ehitis ja piirkonna tähtis kultuuripärand. «Väga oluline on, et kirikul on peal korralik katus. Kurb tõdeda, et kiriku remondi rahataotlustele ei ole me muinsuskaitseametist ega pühakodade programmist toetust saanud.»

Kiitvaid sõnu lausus ta aga Hargla kiriku koguduse juhatuse liikmete, eriti Monika Rogenbaumi aadressil, kes väärtustanud kohalikke kultuuri- ja muinsuskaitselisi ehitisi. Tänu nende eestvõtmisele on kirikuski ära tehtud palju avariilisi töid. «Hargla kirik oli üks esimestest, mis valla toel sai väljast kenasti valgustatud. Toetan igati koguduse algatust ja kutsun inimesi üles annetama kiriku põrandate ja pingistiku remontööde fondi.»

EELK Hargla kogudus kogub annetusi oma pangakontole nr EE432200001120100614 Swedbankis märksõnaga «Annetus kiriku põrandate remondiks». Annetusi võib tuua või saata ka Taheva vallamajja, sularahas tehtavaid annetusi võib anda koguduse juhatuse liikmetele – need on Rein Paas, Katrin Rogenbaum, Rena Hiob, Vallo Ehasalu ja Monika Rogenbaum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles