Juhtkiri: Vaesuse nõiaring

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Tänasest Valgamaalasest võib lugeda mõtlemapanevat statistikat selle kohta, kui palju on Valgamaal vaesuses elavaid inimesi. Põhjust hõisata pole: kui keskmiselt elas tunamullu suhtelises vaesuses iga viies Eesti elanik, siis Valgamaal iga kolmas. Kokku oli selliseid inimesi maakonnas 2005. aastal 11 300.

Ent on hulgaliselt neidki, kellel läheb veelgi halvemini. Enam kui 2000 inimest elas maakonnas üle-eelmisel aastal absoluutses vaesuses. Kui vabariigis keskmisena suhtelist vaesust kogevate inimeste osatähtsus vähenes aastaga 0,3 ning absoluutses vaesuses elavate inimeste osatähtsus 2,4 protsenti, siis Valgamaal näitajad halvenesid.

Vaesus on tekitanud omalaadse nõiaringi. Et maakonna inimeste elujärg kosuks, on vaja luua uusi töökohti – eelkõige just kõrgepalgalisi. Neid on aga väga raske luua, kui maakonna näitajad muu Eestiga võrreldes nii nutused on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles