Valgamaal põlenud ajaloolise mõisa talli rusudest leiti inimese surnukeha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kella 7.42 saabus häirekeskusele teade põlengust Valgamaal Palupera vallas Hellenurmes. Teate kohaselt oli süttinud Tallimäe elamu ja katusest juba leegid väljas. Kella poole 12 ajal leiti hoone rusudest hukkunud inimene.

Kell 18.05 said päästjad teate, et hoone teise korruse mõlemast aknast tuleb taas suitsu. Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik ütles, et suitsema oli läinud ruutmeetri jagu vaheseina. "Päästjad lasid sinna vett peale ja sai korda," lausus Kiik.

Kell 13.50 teatas Lõuna päästekeskuse menetlusinspektor, et põleng sai alguse ülemise korruse korterist, kus esialgsete andmete põhjal elas mees, kelle surnukeha leiti.

Põlengu põhjustas hooletu suitsetamine ning elanikelt saadud andmete alusel on põhjust järeldada, et mees oli eelmisel päeval tugevas alkoholijoobes. Ruumidest puudus suitsuandur.

Kella poole 12 ajal leiti hoone rusudest hukkunud inimene. Palupera vallavanem Terje Korss ütles, et hukkunu oli 1950. aastal sündinud meesterahvas.

Tulekahju tekkepõhjus on selgitamisel. Järelkustutustööd jätkuvad.

Põles ajalooline mõisahoone, milles suur hoiukohana kasutatav talliosa (45x15 m) ning ühes otsas kuue korteriga elamuosa (15x15 m). Päästjate saabumise ajal väljusid hoonest viis alumise korruse elanikku. Nendest ühe liikumisraskustega elaniku väljasaamist abistasid päästjad.

Kell 10.30. Kuuendat majaelanikku pole päästetööde juhi sõnul ikka veel leitud, ka ei ole saadud kinnitust, et ta oleks majast välja pääsenud. Seega tema otsingud jätkuvad.

Kell 9.36. Majas asunud valla sotsiaalkorteri elanik Ilmar Kriisa ärkas üles kummalise krõbina peale. «Üle koridori elab üks haigete jalgadega vanainimene: tolle aitasin välja. Kui läksin teist korda majja, oli tuli juba trepi peal,» rääkis ta.

Kuigi Ilmar täpset põlengu põhjust aimata ei oska, on ta kindel, et põleng sai alguse maja 2. korruselt. «Ülevalt naabrist, ülevalt ta läks,» ütles ta.

Ka päästetööde juht ei osanud põlengu põhjust poole kümne paiku veel öelda. Tema sõnul oli majas kuus elanikku: all korrusel elas viis inimest ja üleval üks. «Neli inimest tuli välja, üks aidati kiirabiautosse – tema viidi nüüd sotsiaalmajja. Teisel korrusel otsisime inimest, ei leidnud,» ütles ta.

Päästetööde juht kinnitas, et keegi viiest leitud inimesest oluliselt viga ei saanud. «Teise korruse inimese kohta pole teada, kas ta oli põlengu ajal majas või ei. Ta võib olla seal risu all, ei tea veel,» lausus ta.

Kell 9.01. Päästeamet täpsustas, et tegu on vana mõisahoonega, kus panipaigana kasutatav karjalaut ning elamuosa, milles kuus korterit. Põleva maja alumise korruse nelja korteri elanikud pääsesid iseseisvalt hoonest välja. Suitsusukeldumise varustuses ja termokaameraga päästjad otsisid läbi kõik korterid, kuid rohkem kannatanuid pole seni leitud. Tulekahju suur levik takistab otsingutöid. Päästjad hangivad lisakustutusvett 250 meetri kaugusel olevast paisjärvest.

Kustutustööd jätkuvad. Kohal on päästjad Elva, Otepää, Tartu, Annelinna (Tartu) ja Tõrva päästekomandodest ning neid toetavad Rõngu vabatahtlikud.

Kell 8.43. Leeke enam näha pole, aga päästjad jätkavad sündmuskohal tööd. Hooldekeskuse vastas asunud ajaloolise maja ümbrus on täis päästetehnikat.

Kell 8.15. Hoone asub ajaloolises Hellenurme mõisakompleksis – vahetult Hellenurmes asuva hooldekodu vastas ja mitte kuigi kaugel Eesti viimasest töötavast vesiveskist. Veskiemand Mae Juske oli üks esimesi, kes põlengut märkas. «Paukude peale vaatasin aknast välja – maja oli juba lausleegis. Helistasin kohe päästesse, aga neile oli juba teatatud.»

Juske ütles, et tegu oli majaga, kus asusid sotsiaalkorterid. «Just seal asuva korteri poolelt oligi tuli lahti läinud. Seal elas üks inimene: ei tea, mis temast saanud on. Kuna enam nii öö ei olnud, siis võib-olla ikka sai üles ja välja...»

Kella 8 paiku oli Juske sõnul maja sellest osast, kus süttinud korter paiknes, järel vaid karkass. «Kõige suurem leek on juba taevas ära käinud – nüüd põleb madalama leegiga,» märkis ta.

Arvestades seda, et läheduses ühtki päästekomandot pole, jõudsid päästjad kohale küllaltki kiirelt. «Umbes viis minutit tagasi jõudsid esimesed – nüüd on juba kogu ümbrus vilkureid täis,» kirjeldas Juske kella 8 paiku.

Tema sõnul oli tegu muinsuskaitsealuse hoonega. «Väga uhke hoone oli – nüüd on see hävinud,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles