Kontrollid tõid välja kolm suuremat rikkumist

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pürotehnika müügil tuleb täita rangeid nõudeid.
Pürotehnika müügil tuleb täita rangeid nõudeid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

2016. aasta lõpus viis tehnilise järelevalve amet (TJA) läbi laiaulatusliku pürotehniliste toodete turujärelevalvekampaania, et kontrollida müügikohtade ja pürotehniliste toodete nõuetele vastavust.

Kokku tehti 34 kontrolli ajutistes müügipunktides ja turgudel üle Eesti ning muu hulgas tuvastati kolm suuremat rikkumist. Kahes kohas oli tegemist jaekaubanduses keelatud paugutite müügiga ja tegevusloata müügiga ning ühes kohas oli müügil suur kogus pürotehnilisi tooteid, millel puudus nõuetekohane eestikeelne info.

Kontrollide tulemusena alustas TJA viit väärteomenetlust seoses pürotehniliste toodete käitlemise – võõrandamise ning hoidmise – ja toodete nõuetele vastavuse rikkumistega.

«Valgamaal kontrollisime kaht pürotehnika müügikohta, Tõrvas ja Sangastes, ning rikkumisi ei tuvastanud,» kinnitas ameti avalike suhete juht Anu Võlma.

Möödunud aastal laekus TJA-le varasemast rohkem kaebusi internetikeskkondades, peamiselt Facebookis, müüdavate pürotehniliste toodete kohta. Enamik müügikuulutusi eemaldati pärast seda, kui amet oli sellele tähelepanu juhtinud. Kahe füüsilise isiku suhtes alustati väärteomenetlust seoses pürotehniliste toodete, sealhulgas paugutite müümisega ilma tegevusloata.

Lisaks tuvastati, et Eestis pikka aega pürotehniliste toodetega tegelev ettevõtja ladustas suures koguses tooteid kohas, millele ei olnud vastavat luba antud. TJA kohustas ettevõtet viima tooted lõhkematerjali lattu, kus on nende hoidmiseks luba ja sobivad tingimused.

Amet tuletab meelde, et ohutuse tagamiseks on kehtestatud nõuded nii pürotehniliste toodete müügiga tegelevatele ettevõtetele, müügikohtadele kui ka toodetele. Pürotehnilisi tooteid võib osta ainult selleks vastavat luba omavalt ettevõtjalt, mitte turult või suvaliselt isikult tänavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles