Piimahinna tõus annab talunikele hingetõmbeaega

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilepiima maksumus on justkui indikaator, mille kaudu märkab tarbija piimatoodete hinna tõusu. Eile maksis kõige odavam kilepiim Valga Säästumarketis 47 senti.
Kilepiima maksumus on justkui indikaator, mille kaudu märkab tarbija piimatoodete hinna tõusu. Eile maksis kõige odavam kilepiim Valga Säästumarketis 47 senti. Foto: Lea Margus / Valgamaalane

Kaua madalal püsinud piima kokkuostuhind on teinud hüppe üles. Talunikud saavad toodangu eest õiglasemat tasu ning hinnatõusu tunnetavad ka lõpptarbijad.

Kui veel pool aastat tagasi said tootjad piimakilo eest keskmiselt 20 senti, siis aasta lõpu poole hind järsult tõusis. Detsembris oli keskmine kokkuostuhind lehmapidajale statistikaameti andmetel juba veidi üle 32 sendi kilo kohta, mis teeb tõusuks ligi 60 protsenti.

Sellist piimahinda ei ole tootjad näinud 2014. aasta suvest, kui hind langusele pöördus, saades paljudele piimakarjakasvatajatele saatuslikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles