Peremeheta kolemaja asukad kodust lahkuda ei soovi

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks maja kahest järelejäänud elanikust Kalev Romani lahkumas oma alumise korruse korterist. Teadaolevalt elas majas veel üks mees, kuid tema kannab praegu vanglakaristust.
Üks maja kahest järelejäänud elanikust Kalev Romani lahkumas oma alumise korruse korterist. Teadaolevalt elas majas veel üks mees, kuid tema kannab praegu vanglakaristust. Foto: Tiit Loim/Valgamaalane

Päästjad leidsid Tsirguliinas justkui peremeheta kurvas seisus majast naise, keda veendi sealt lahkuma. Kaks meest elab hoones jätkuvalt.

Päästeameti Valgamaa päästepiirkonna juht Alar Roop ütles, et Sauna tänava lõpus olevas majas elava naise korteris on olnud tulekahju ja seekord läksid päästjad sinna olukorda kontrollima. Kütteseadmed pakkusid hirmsat vaatepilti ja oli selge, et korteris elamine on eluohtlik.

Päästeameti fotolt on näha, kuidas hõõgav elektriradiaator oli keset sodiladu ning selle ümbert vaatas vastu neli kassi. Kokku elanud neid seal lisaks 63aastasele Ellele kümme: kaheksa viidi Valga loomade varjupaika, ühel õnnestus põgeneda ning üks lubati naisel alles hoida.

Tõlliste vallavanema Madis Grossi sõnul tulnud Ellet korterist lahkuma veenda mitu tundi, kuna naine oli eluga väga rahul ja palus nii veenjaid kui jumalat, et tal lastaks seal edasi olla. Lõpuks õnnestus ta nõusse saada ja naine viidi Tõlliste vallamaja hoonesse, kus Elle vallalt korterit üürima hakkab.

Seljataga keeruline saatus

Grossi sõnul on naisel keeruline saatus. Varem on ta olnud Paju hooldekodus, kuid seal talle ei meeldinud ning Elle põgenes. «Tädi teda vist kasvatas ja siis ta ongi karjalauda puhketubades ja siin-seal nii elanud. 63aastast inimest ümber enam ei kasvata.»

Valla sotsiaaltöö spetsialist Anu Tamm rääkis, et tema teada on naisel diagnoositud vaimne alaareng ja tuvastatud puue, aga eestkostet naisele määratud pole ja täpsemat seisundit puudutavad paberid on ilmselt Elle käes. Lähedasi naisel pole ja eestkostet määrata ka ei saa, sest selleks pole sotsiaaltöötaja sõnul piisavalt alust.

«Me ei saa inimest panna kuhugi, kui tema ei taha. Kui ütleb, et hoolekandeasutusse ei lähe, polegi temaga midagi teha. Lasemegi tal elada omaette kusagil, kus ta arvab, et hakkama saab,» tõdes ta.

Vähemalt esialgu tundub, et korterisse paigutamisega on eluohtlik probleem lahenenud. Maja pole aga sugugi mitte tühi.

Reporteri kohale jõudes käis seal parasjagu saagimisaktsioon. Teisel korrusel haukus aknal väike koer, maja ees seisis auto. Majast väljus vanem mees ja ütles enda nimeks Viktor Tuhkre. Palju aega tal rääkida ei olnud, kuid enda sõnul on ta eluga majas rahul. «Ilm on soe praegu, puid on. Võimalik tuld teha. Mul on normaalne.»

Maja juures kuuris lõikas puid maja teise elaniku Kalevi poeg Viktor Romani, kes rääkis, et on isal abis. Tema sõnul on majas kaheksa korterit, kaks neist veel hõivatud. Või kolm, sest samal ajal olevat seal olnud ka taas koju tagasi pöördunud Elle, kes küll koputamise peale ei avanud. Viktor, kes ise elab Õru vallas, rääkis, et tal pole võimalust isale paremat elukohta leida, sestap käib teda abistamas – näiteks varsti tuleb ahju parandama.

«Mulle pakuti Õru valda korterit, radikatega, pakkusin seda talle, ta ise ei tahtnud minna. Ei taha hooldekodusse ka minna, tahab väljas tegutseda,» rääkis mees oma isast.

Poeg isa pärast mures

Ka 69aastasele Kalevil on poja sõnul määratud puudeaste, millega kaasneb toetus, lisaks on ta teeninud Tšornobõlis ja saab seetõttu toetust. Anu Tamme teada on Kalevi puue füüsiline ja Viktor Tuhkre saab tavalist vanaduspensionit. Viktor Romani sõnul joob isa tihti ja on varem elanud nii tema kui oma venna juures, kuid eelistab iseseisvust.

Kõige rohkem muretses poeg, et maja võib maha põleda. Isa ahi ei lase küll lahtist leeki läbi, aga on kehvas seisukorras ja joobes peaga võib õnnetusi juhtuda. Kord läinud korteris kaltsud nii põlema, et lambikuplid laes sulasid. «Vahepeal süsi kukub maha. Ta võib järsku ära põleda ja kõik.»

Maja esimese korruse aknast sisse vaadates oli pilt jube. Tuba on kui prügimägi, aken lahti ja katki. See olevat Viktor Romani sõnul prügikorjamisharjumusega naise eelmine korter.

Maja koridor on küll kole, aga trepp terve. Ülakorrusel oli ühe korteri uks lihtsalt piida najale toetatud, pööningult kostus tuvide kuugutamist. Veidi üllatavalt oli Kalev Romani alumise korruse korter, kuhu poeg reporteri lubas, küll trööstitu, aga samal ajal kui õues oli paar miinuskraadi, vägagi soe. Ahju oli mitmest kohast lohakalt saviga lapitud.

Olukord tõsiselt tuleohtlik

Alar Roobi sõnul jäi vallavanemaga kokkulepe, et maja tuleb kiirelt tühjaks teha, sestap ei hakanud päästeamet teistes korterites suuremat analüüsi tegema. Ligipääs hoonesse tuleb Roobi sõnul tõkestada ja omavalitsus peab jälgima, et seda uuesti lahti ei tehta. Kokkulepe vallavanemaga oli suuline ja kui sellest ei piisa, tuleb Roobi kinnitusel ohutusjärelevalvel vallale sanktsioone rakendada.

«Me ei näe võimalust, et seal võiks keegi elada. Kaks tegelast oli seal veel, nende olukord küll nii hull ei olnud. Kui oleme kuskil midagi avastanud, ei jäta me seda ohtlikku olukorda ootele, et äkki ei juhtu midagi. Et me ei peaks tõdema mõne aja pärast, et teadsime küll, aga ikka põles sisse,» rääkis Roop.

Valla maakorraldaja Leino Laul ütles, et hoone on endise Eesti Põllumajandustehnika tehasetööliste elumaja. Tegu on riigimaal asuva mahakantud peremehetu ehitisega, mida pole ehitisregistriski.

Mõni aasta tagasi puhastas vald maja juures oleva kaevu ja pani sinna pumba, kuna elanikud kaebasid, et neil pole vett. Majas on ka elekter, aga vald selle eest ei maksa ja Grossi sõnul ei ole neil selle poolega pistmist.

Kas keelata ja käskida?

Vallavanem nentis, et probleem on keeruline. Ühest küljest on tegu enda eest vastutavate isikutega, keda ei saa kolima sundida. Peamine oht ongi tulekahju, kuid kahe mehe ahjud on piisavalt heas seisukorras, et otsest ohtu ei paista. Kokku kukkuma maja ei hakka, katus peab ja seinad enam-vähem terved. Vallavanem on elanikega rääkinud ja kõigil on olnud tugev soov seal elada.

«Võib-olla suvel saaksid nad seal oma elamisega täitsa hakkama ja las olla, kui meeldib,» ütles Gross.

Teisi sarnaseid maju Gross vallas ei tea. Välismaal on ta aga näinud sarnaseid olukordi. «Soomes ja Rootsis inimesed, kes saavad toimetulekutoetusi, aga ei maksa üüri ega elektrit, tõstetakse välja. Olen ise näinud, kus soovijatele on antud eraldi maja – elagu seal, nagu soovivad. Kui tulevad abi paluma, siis ikka saab, aga nad ei tahagi.»

Vallavanema sõnul püüab vald veenda elanikke siiski majast lahkuma ja tahab hoone uksed-aknad sulgeda, aga ilmselt ei jõua nad sellega lähima kuu aja jooksul tegeleda. Vald on mõelnud ka maja lammutamisele, aga kindlat plaani pole.

Eelkõige peaksid elanikud vallavanema sõnul endale ise elukoha leidma, kuid kui vaja, on vallal pakkuda ka paar korterit Laatres. «Aga seal elamine on väga kallis. Seal on elektriküte ja need ei ole kõige paremas seisukorras.»

Tsirguliinas aadressil Sauna 8 asuv hoone oli kunagi sealse Eesti Põllumajandustehnika tehase juurde kuuluv elumaja. / Foto: 
Tsirguliinas aadressil Sauna 8 asuv hoone oli kunagi sealse Eesti Põllumajandustehnika tehase juurde kuuluv elumaja. / Foto: Foto: Tiit Loim/Valgamaalane
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles