Kabelimetsa peitunud minevik

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anrepite perekonnakalmistul kabelimetsas oli ohtratest vandaalitsemisjälgedest hoolimata säilinud ka selgelt loetavaid kilde ajaloost.
Anrepite perekonnakalmistul kabelimetsas oli ohtratest vandaalitsemisjälgedest hoolimata säilinud ka selgelt loetavaid kilde ajaloost. Foto: Lea Margus / Valgamaalane

Kui mul õnnestus Lõve mõisaomanike pühapaik umbekasvanud parkmetsas teisel katsel üles leida, tundsin end kui maadeavastaja. Samas väga õnnetu maadeavastaja, sest avanev pilt oli kõike muud kui rahupaigale kohane.

Kui esimesel korral uitasin sihitult ringi, siis teisel korral võtsin orientiiriks võimsad tammed mõisapargi lähedal metsas ja otsustasin: kui seal ei ole Anrepite pere kalmistu, ei ole seda kusagil. Pärast veerandtunnist kõndimist ja märkide otsimist leidsin esmalt pargi all metsistunud tüüpilise kalmistutaime puhmad, seejärel nägin juba eemalt graniidist väravaposte ja rohekat sammaldunud maakivimüüri.

Ajalooallikad väidavad, et kunagi viis mõisasüdamest sinna kaunis allee. Praegu ei ole sellest jälgegi, kõik on põldude sisse jäänuna hävinud. Kalmistu rajasid Lõve mõisa tollased omanikud Anrepid 1773. aastal, arvatavasti üsna samal ajal mõisasüdame väljaehitamisega. Esimene matus oli 1796. aastal, kalmistule on teadaolevalt maetud 17 lahkunut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles