Oma suurmeest mäletatakse

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõve kooli endiste õpilaste initsiatiivil on valminud mälestustahvel Hendrik Adamsonile.
Lõve kooli endiste õpilaste initsiatiivil on valminud mälestustahvel Hendrik Adamsonile. Foto: Lea Margus / Valgamaalane

Lõve algkool on andnud külale oma suurmehe. Luuletaja Hendrik Adamson, keda peamiselt tuntakse luuleridade «Om maid maailman tuhandit ja rahvit mitmit miljunit, üitsainus Mulgimaa!» järgi, oli keerulisel ajal Lõve koolis õpetaja.

Adamson sündis 6. oktoobril 1891. aastal Metsakuru külas Patsi talus külarätsepa pojana. Aastatel 1901–1907 õppis tulevane koolmeister ja luuletaja Kärstna valla- ja ministeeriumikoolis, seejärel omandas pedagoogi elukutse Tartu Õpetajate Seminaris.

Adamsoni esimeseks töökohaks sai Võtikvere ministeeriumikool, seejärel töötas ta õpetaja ning koolijuhina Kasepää valla ministeeriumikoolis. 1919. aastal naasis ta kodukülla Kärstna lähistele ja asus tööle sealse algkooli juhatajana. Selles ametis oli ta aastani 1927.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles