Juhtkiri: Ajalugu pole ainult arvud

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Taavi Niittee / Valgamaalane

Teisipäeval möödus 98 aastat Paju lahingust. Valgamaal Paju mõisa lähedal aset leidnud heitlus oli Eesti ajaloos ülimalt oluline. Lahingu tulemusel taganesid Punaarmee väeosad Valgast, mis võimaldas linna vabastada ja takistada seal bolševike terrorit.

Mõistagi ei möödunud lahing ohvriteta: oma elu jättis isamaa kaitsjate ja nende liitlaste poolelt mõisa aladele eri allikatel ligi 70 meest. Ka nende mälestuse hoidmise nimel on oluline selliseid ajaloosündmusi nagu Paju lahing mäletada ja meenutada. Paraku on tänapäeva noortel huvisid palju ja huvi ajaloo vastu ei ole nende hulgas kuigi sageli esikohal. Tihti öeldakse, et ajalugu on ebameeldiv õppeaine, kuna seal peab aastaarve pähe tuupima.

Sel juhul on õpetamismetoodikas midagi valesti. Hea ajalooõpetaja muudab oma aine elavaks, mitte ei sunni õpilasi tuupima. On küll oluline, et noored teaksid, millal olulised sündmused aset leidsid, aga seoste loomise abil on neid parem meelde jätta kui tuupides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles