Meenutati üht Vabadussõja veriseimat lahingut

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muu hulgas ka Paju lahingu ajaloo uurimisega tegeleva Julius Kuperjanovi seltsi juht Olev Teder (keskel) pälvis tänavusel lahingu 98. aastapäeval Kaitseliidu Valgamaa eriklassi teenetemärgi.
Muu hulgas ka Paju lahingu ajaloo uurimisega tegeleva Julius Kuperjanovi seltsi juht Olev Teder (keskel) pälvis tänavusel lahingu 98. aastapäeval Kaitseliidu Valgamaa eriklassi teenetemärgi. Foto: Taavi Niittee / Valgamaalane

Teisipäeval möödus 98 aastat kuulsusrikkast Paju lahingust, mis mängis otsustavat rolli Vabadussõja käigus ja Valga vabastamises Punaarmee vägede valdusest.

«Kui keeraksime aega 98 aastat tagasi, siis sel hetkel valitseks meie ümber veel vaikus,» alustas teisipäeval Valga–Tartu maantee ääres asuva Paju mälestusmärgi ees oma sõnavõttu Julius Kuperjanovi seltsi esimees Olev Teder. Mehe eesmärk oli manada kohalviibijate silme ette ammuse, kuid kindlasti mitte unustatud lahingu õõva tekitavad detailid.

«Kuperjaovi partisanid olid valvel teisel pool maanteed Viira oja kaldanõlvakul ja ootasid – see magus aeg varavalges ründamiseks oli mööda läinud,» jätkas Teder meenutust, mille on tema ja tema juhitav selts kokku pannud lahingus osalenud ja nüüdseks jäägitult manala teed läinud võitlejate sõnade ja ülestähenduste põhjal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles