Ajaloopäev meenutas ammust lahingut

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 9. veebruaril toimus Otepääl, Ugandi Restos ajaloopäev, kus räägiti 800 aastat tagasi olnud muistse vabadussõja lahingust, kus osales ligikaudu 25 000 vene, saksa, eesti, läti ja liivi sõdalast.

Ajaloopäev algas kogunemisega Ugandi Resto juures, seejärel mindi Otepää Linnamäe Ajaloo Seltsi liikme Jaanus Ilbi juhatusel Linnamäele, kus Ilp rääkis huvilistele põgusalt aastal 1217 toimunud lahingust Linnamäel.

Pärast jalutuskäiku Linnamäel olid ajaloohuvilised oodatud Ugandi Resto teisel korrusel, kus ajaloolane Ain Mäesalu ja Tartu Ülikooli professor Anti Selart rääkisid 800 aasta tagustest sündmustest juba lähemalt.  Ajaloopäeva avas Otepää vallavanem Kalev Laul.

Otepää lahing 1217. aasta veebruaris, muistse vabadusvõitluse ajal,  on pälvinud nii Novgorodi kroonikute kui ka Läti Hendriku tähelepanu. Otepääl, Ugandi maakonna keskuses, viidi läbi kohalike ristimine, mis polnud sugugi meeltmööda Pihkva ja Novgorodi vürstidele.

1217 saabuski suur venelaste vägi Otepää linnuse alla. Nendega liitusid saarlased, harjulased ja ristitud sakalasedki. Henriku Liivimaa kroonika järgi olevat Otepää linnuse piirajate arv ulatunud kokku 20 000 meheni. Kohapeal kaitsesid linnust sakslased ja ugalased. Riiast läkitati Otepää kaitsjaile abiks 3000 meest eesotsas ordumeist­riga.

Sakslastel õnnestus suuri kaotusi kandes linnusesse jõuda. Nüüd muutus seal olukord väga raskeks, sest linnus oli tugevasti ülerahvastatud. Pikaajaline piiramine oli kahandanud niigi miinimu­mini nii inimeste kui loomade toidu- ja söödavarud. Hobused olevat näljast koguni üksteisel sabad ära söönud.

Kolmandal päeval pärast sakslaste abiväe saabumist algasid läbirääkimised. Tehtud rahu põhjal pidid sakslased lahkuma mitte ainult Otepäält, vaid kogu Eestist. See oli sakslaste suurim lüüasaamine kogu senises ristisõjas.

Otepää all saavutatud võitu püüdsid eestlased ühtlasi edasi arendada. Tähtsaks peeti liidu säilitamist venelastega ja saadikud lähetati koos rohkete kingitustega Novgorodi. Sealt lubatigi taas appi tulla. Eestlased ise hakkasid samuti vägesid koguma ja peaorganisaatoriks sai Lembitu.

Ajaloopäeva korraldas Otepää Linnamäe ajaloo selts, toetasid Otepää vallavalitsus ja Ugandi Resto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles