Miss Valentini 2017 üks kuldmedal saabus ka Otepääle

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustiine Tamme koos treener Elsa Sinijärvega
Augustiine Tamme koos treener Elsa Sinijärvega Foto: Aare Tamme

Tartus toimus 9.–12.veebruraril 2017 võimlemisvõistlus Miss Valentine. Korraldajate andmeil 38 riigi ja 1400 osalejaga võimlemisturniir on suurim sellealane üritus kogu maailmas.

Juba kolmandat korda lunastas pääsme sellele rohkelt emotsioone ja piiramatult silmailu pakkuvale jõuproovile ka võimlemisklubi Rütmika rühm Siidisabad, kus osaleb ka Otepää gümnaasiumi õpilane Augustiine Tamme, andis teada Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht.

Oma debüüdi tegid nad Augustiine isa Aare Tamme sõnul 2015. aastal, saavutades siis 4. koha ja kaotades 3. positsioonile tulnud Grisete tüdrukutele ülinapilt. «Juba samal päeval teatas tüdrukute balletiõpetaja Maarja Jaanovits professionaalse enesekindlusega, otsekui lohutuseks tüdrukutele, et järgmisel aastal oleme hõbedal.»

Täpselt nii ka läks ja teist aastat, sama Bottle Dance kavaga, võideti tõepoolest 2016. aastal hõbemedalid, jäädes alla vaid Venemaa koondisele.

Olukord oli Aare Tamme sõnul hoopis uus 2016. aasta suvel, kui hakkas ilmet võtma Soome tuntud ja tunnustatud koreograafi Antton Laine uus kava «Cats».

Nagu kava nimi reedab, on tegemist klassikalise muusikaliga, milles Antton ise on osatäitjana tantsinud. Unustamatu kogemus sellest muusikalist andis mehele suure annuse inspiratsiooni, mida kogenud koreograaf tahtis omas seades võimlemissaali edasi tuua. Mõte mehe peas oli keerelnud juba pikemat aega, puudu oli vaid sobiv rühm.

«Klassikalised suurteosed eeldavad aga heade osatäitjate olemasolu ja nii nägi ta võimalust meie noored arenevad Siidisabad proovile panna,» tõdes Tamme.

Treeneri enda sõnade kohaselt oli eesmärk luua rühmvõimlemisse uus tase: ideaalselt viimistletud, positiivne ja tantsuline esitus, mis jääks publikule kauaks meelde.

Juba esimese Miss Valentine`i esituse järel, kui tabloole ilmusid Siidisaba punktid «Catsi» eest – 18,050, mis tähistasid mäekõrgust üleolekut, oli Antton Aare Tamme väitel nagu äikeselöögist pihta saanud.

Ta teatanud: «Olgugi, et esitus oli veel natuke toores ja kohati konarlik, olen siiski üliõnnelik, et »Cats« on tulnud rühmvõimlemisse. Tean juba ette, et sellest saab alguse ajaloo uus lehekülg, millest räägitakse palju juba praegu ja ka kaugemas tulevikus. Mul on nägemus, kuidas seda esitust järgmiseks võistluseks veelgi täiuslikumaks muuta. Kassid hakkavad elama oma elu.»

Aare Tamme usub, et kindlasti ei olnud koreograaf saalis ainus kes seda kava nähes «elektrilaengu» sai. «Saalitäis fänne ja pikk pingirida lapsevanemaid ootas suure ärevusega, mis saama hakkab ... Küsimusi oli õhus rohkem kui vastuseid: kas meie tüdrukud nii kiirelt valminud kava esitamisega hakkama saavad? Kõik oli uus ja puudu oli ju vaid kuldmedal ...»

Nüüd võib lapsevanem tõdeda, et uskumatu sai teoks. «Veel hommikul uskumatuna tundunud tõsiasi sai reaalsuseks, kui esimesel katsel saadi ainsana kirja üle 18 punkti ja teise võistluspäeva finaalis koguni 18,35 punkti.»

Ime oli tema sõnul sündinud ja saanud reaalsuseks. «Võit on see, millest kõik sportlased unistavad ja vaid vähesed saavutavad. »See on uskumatu rühm« kõlas sel päeval eri keeltes läbi saali. Sellist võidutahet ja harvanähtavat üksmeelt ei näe iga päev.»

Alles galal selgus Tamme sõnul, et Siidisabade Catsi kuldne medalikomplekt jäi seekord Eestisse ainsaks ...

Ametlik tulemus oli: Siidisabade «Cats» esikoht vanuseklassis 12-14. Rühmas võistlesid Augustiine Tamme, Elis Themas, Eliise Antonov, Kätriin Pärnamäe, Hanna Mari Halgma, Kristin Frey, Aia Adele Narits, Sarah Tali ja Liis Ernits. Treenerid Elsa Sinijärv, Maarja Jaanovits, Kristiina Noor.

«Loomulikult saab selliseid tulemusi saavutada vaid üksmeelse meeskonna tööna ja maani kummardus siinkohal kõikidele treeneritele ja taustameeskonnale,» avaldas Aare Tamme rahulolu.

Rahulolev vanem tõdes, et väikesest patsidega Otepää tüdrukust, kes oli kunagi treener Elsa Sinijärvele nabani, on sirgunud maailmanimega rühmvõimleja. «Tänaseks on Augustiinest saanud paljudele Otepää patsidega pisitüdrukute suur lemmik ja eeskuju saalis. Loodame, et see toob lisaks suusatamisele ka tulevikus Otepäält maailmale uusi säravaid võimlemistähti. Kõik on võimalik, kui tahtmist on.»

Siidisabade balletiõpetaja Maarja Jaanovits võttis tüdrukute tulevikuplaanid kokku järgnevalt: «Jätkata tuleb süstemaatilist treenimist. Olulised on järjepidevus ja motivatsioon. Selles vanuses, kus Augustiine täna on, loobutakse kõige enam, sest treeningud muutuvad raskemaks, elemendid keerukamaks. Nõutakse ja hinnatakse tehniliselt täpsemat sooritust. Selle saavutamiseks kulub aga palju treeningtunde, higi ja pisaraid...

Treener avaldas lootust, et Siidisabad on piisavalt motiveeritud edasi pingutama, et jõuda välja juuniori- ja sealt edasi meistriklassi vanuserühma. »Hooaeg on alles alguses ja ootused suured. Kindlasti said tüdrukud uue kogemuse võrra rikkamaks ja tubli annuse enesekindlust juurde. Järgmine tõsisem jõuproov tuleb Soomes."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles