Arvamus: Puhastamata korstnad tekitavad tuleohu ja liigseid kulutusi

Merle Liba
, Lõuna päästekeskuse ennetusbüroo vanemspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Liba
Merle Liba Foto: Arhiiv / Valgamaalane

Lõuna-Eesti päästemeeskondadel oli jaanuaris tosin väljasõitu tahmunud korstnate põlengutele, kus kohapeal selgus tõsiasi, et kütteseadmeid pole juba aastaid korralikult hooldatud. Sarnast puudust kohtasid päästjad ka jaanuari kodukülastustel, kus paljudel elanikel, kellele tuleohutusalast nõu jagati, puudusid korstnapühkija tehtud töid tõendavad aktid.

Lisaks tekkivale tuleohule ei salvestu tahma täis lõõridega kütteseadmetes soojus kividesse ning sooja saamiseks kulub seepärast rohkem küttematerjali. Kui tahm või pigi lõõrides süttib, võivad kuumenevad kütteseadme osad süüdata terve maja.

Suits sisaldab endas alati põlemisjääke ehk põlemata osakesi, mis korstnasse ning truubi- ja kütteseadme lõõridesse tahmana kogunevad. Tahma kogunemise kiirus sõltub küttematerjali kvaliteedist ja kuivusest ning kütmise tihedusest. Lisaks ka kütteseadme õhuvahetuse ehk tõmbe intensiivsusest, millega jõuab koldesse põlemiseks vajalik õhk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles