Lasteaialapsi tabas haigestumispuhang (1)

Eeva Nugis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Eile veidi pärast kella kümmet hommikul helistas Valgamaalase toimetusse murelik ema (nimi toimetusele teada), kes ütles, et Valga lasteaedades võis eile aset leida ulatuslikumat sorti toidumürgistus. «Minu enda laps käib Buratinos ja oksendas tugevalt. Hiljem kuulsin, et selliseid juhtumeid oli eile ka Kasekeses ja Walkos.»

Mõni minut hiljem helistas toimetusse teinegi lapsevanem (nimi toimetusele teada), kelle laps samuti Buratinos käib. Tema laps oli samuti oksendanud – kokku oli tema teada kolmapäeval oksendanud viis sama lasteaiarühma mudilast. «Kui lapsele lasteaeda järele läksin, oli mitme lapse kombekal oksejälgi,» kinnitas naine, kes oma nime leheveergudel näha ei soovinud.

Samuti olevat naise teada lapsed eile oksendanud nii Valga muuseumis läbi viidud üritusel kui linnaliinibussis.

Veterinaar- ja toiduameti Valgamaa veterinaarkeskuse juhataja Urmas Pallon ütles reede hommikul, et eelmisel õhtul otsustas amet läbi viia erakorralise inspekteerimise, et haigestumise asjaoludesse selgust tuua. "Kaks inspektorit teostavad praegu uurimisi toitlustaja juures ja kolmes lasteaias. Tulemused selguvad kõige varem järgmise nädala algul."

Valga lasteaedasid toitlustava Culina OÜ omanik Liidia Murumägi kinnitas neljapäeval, et ei tea, millest viirus alguse võis saada, kuid peab selle väljaselgitamise huvides pigem tervitatavaks toidust proovide võtmist.

"Kaalume ise võimalust pöörduda proovide võtmiseks, et võimalikult kiiresti välja selgitada haigestumise põhjus," lisas Murumägi neljapäeval.

Lisaks Valga lasteaedadele toitlustab sama ettevõtja Valgamaa Tugikeskust. Asutuse juhataja Lea Uppini sõnul nende hoolealustel probleeme ei esine. "Ka kõhuviirusi pole praegu ja polnud ka enne."

Lasteaia Buratino direktori Merle Kaare sõnul haigestus neljapäevaõhtuse seisuga 20 last. «Millest see oli tingitud, on meile hetkel teadmata. Võimalikule haiglaravile sattumisest meile teatatud ei ole. Lasteaiast puudujaid on erinevatel põhjustel – teame aga, et mitu last puudub seoses eilse haigestumisega,» selgitas Kaar neljapäeval.

Esimene teade lapse oksendamisjuhtumist oli lasteaia tervishoiutöötajale Leili Järvele laekunud kella 17ks. "Lapsevanem kutsuti õpetajaabi sõnul välja ja haige laps viidi koju."

Pärast kella viit sai aga juhtkond rühmaõpetajatelt infot, et oksendamist oli ka teistes rühmades. Lasteaias söövad lapsed õppealajuhataja Maike Alliku sõnul lõunat kell 12.30, õhtuoodet aga kell 15.40.

Allik kinnitas reede keskpäeval, et olukord lasteaias on peaaegu tavapärane. Uutest haigestumistest teatatud polnud ja osa kolmapäeval haigestunutest olevat juba täie tervise juures. "Usun, et esmaspäeval on puudujaid veelgi vähem."

Kasekese lasteaia direktor Maila Rajametsa sõnul saadeti kolmapäeval lasteaiast koju 13 last, kellel oli halb enesetunne ning kõhuvalu ja oksendamine. Eilegi olnud puudujaid tavapärasest rohkem.

«Me ei hakka ennatlikult spekuleerima, mille tõttu lapsed haigestusid. Oleme olukorrast teavitanud nii lastevanemaid kui linnavalitsuse esindajaid. Valga haigla erakorralise meditsiini osakonda pöördus meie andmetel üks laps. Täna jätkub töö tavapärases rütmis. Mingit paanikat ei ole,» selgitas Rajamets. Reedel olnud lasteaias vaid mõni puuduja tavapärasest enam.

Seevastu Walko direktor Riina Vähi kinnitas reedel, et nende asutuses on kõik sel nädalal tavapärane olnud. "Midagi erakordset pole olnud. Mainitud kolmapäeval oli meil kolm haigestumist. Ka eile ja täna on kõik hästi."

Ka lasteaia Pääsuke direktor Nadežda Amossova kinnitas, et kõik on nende asutuses tavapärane ja haigestumisi on pigem vähe.

On aga neidki lapsevanemaid, kes veendunud, et toidumürgitusega kindlasti tegu ei olnud. "Minu poja tuli teisipäeval lõuna ajal lasteaiast, oli rõõmus ja mängis, pärast lõunat hakkas oksendama ja nii terve öö -- kokku vast 30-40 korda, samuti esines korra ka kõhulatisust. Kuna ta oksendas nii meeletult ega joonud, viisin ta EMOsse. Teine poja käis viimane kord lasteaias kolmapäeval ja neljapäeval jäi koduseks, kuna ma hommikul ei viitsinud teda viia, enne lõunat oli temalgi kõhulahtisus ja peale lõunat oksendas ühe korra," rääkis kolmas toimetuse poole pöördunud vanem. Temagi nimi on toimetusele teada.

Sellega aga haigestumised peres ei lõppenud. "Plika mul käis koolis kolmapäeval ja täna jäi koduseks,  kuna hommikul kurtis kõhuvalu - kõht oli lahti. Kõige suurem käis täna koolis ja tuli koju ütles, et on imelik - siiani ei ole ei oksendanud, ei kakanud. Juhul, kui see oleks toidumürgitus siis oleks see ju tundide küsimus olnud: kõhulahtisus ja oksendamine?"

Valga haigla õendusjuht Anastassija Org kinnitas, et haiglasse pöördus kolmapäeval kõhuvalu ning oksendamisega üks laps. Vanema sõnul olevat tema lapsel hakanud lasteaias halb. «Lapselt võetud analüüsid olid korras ning laps lubati peale jälgimist koju. Hiljem kutsuti kiirabi veel ühele kõhuvalus ja oksendavale lapsele, kuid tema seisund hospitaliseerimist ei vajanud. Seega meie siin mingit viirust või mürgistusjuhtu ei kinnita,» ütles Org.

Reede hommikul ütles ta, et neljapäevalgi pöördus haiglasse üks lasteaiaealine laps, kes oli oksendanud. Ta rõhutas, et millegi erakorralisega tegemist pole. Samuti kinnitas Org, et ainuüksi selle põhjal, kui kiiresti laste seisund paraneb, ei saa öelda, kas tegu võis olla pigem viirusnakkuse või toidumürgitusega. "Laste organismid on selleks lihtsalt liiga erinevad."

Valga linna perearsti Mare-Kirsti Rosenbergi juurde on kõhuhädadega pöördunud vaid üks laps ja tema sõnul ei saa ütelda, et linnas leviks praegu kõhuviirused. Arvestades haiguse kiiret levikut, arvas ta, et pigem võib olla tegu toidumürgituse kui viirusnakkusega. "Aga see on vaid kõrvaltvaataja arvamus -- otseselt ma ju mainitud haiguspuhanguga kokku puutunud pole."

Ka perearst Inga Tumanova-Pruus ütles, et pole haigestumispuhanguga kokku puutunud ja tema teada linnas mingit kõhuviiruste puhangut pole.

Lastearst Maire Reinsalu tõdes samuti, et kuni proovide tulemused pole selgunud, on pigem kohatu juhtunu põhjustest rääkida.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles