Juhtkiri: Sihid said selgemaks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Tänavu ootasid paljud presidendi kõnet vabariigi aastapäeva kontsert-aktusel juba seepärast, et tegu oli Kersti Kaljulaidi esimese pikema sõnavõtuga riigipeana. Ja oli põhjust oodata – tema kõne oli üpris erinev eelkäija omast. Kui Ilvese kõned olid rohkem suunatud intelligentsile, siis Kaljulaidi kõne rohkem tavalisele normaalsele Eesti kodanikule. Ka üleilmseid probleeme – näiteks rändekriisi – vaatles ta siinses kontekstis.

Seejuures tõi president käibele ka uue mõiste «komberuum». Tema sõnul koosneb see keelest, kunstidest, harjumustest ja tavadest. Ta rõhutas, et selle tunnistamist on meil õigus nõuda kõigilt meie juurde pikemaks ajaks või päriselt tulijatelt. «Nii saab ta ise pidada end eestlaseks ja saame seda teha ka meie.» Igati mõistlik ja inimlik seisukoht.

Ootamatult mõjus see, kui president teatas, et pühade ajal saavad inimesed kõige enam peksa just seal, kus peaks olema turvalisim – kodus. Samas on probleem olemas – ka Valgamaal. «Omalt poolt luban, et ei lakka pidupäevakõnedes teile sellest rääkimast enne, kui ma tunnenhoiakud muutuvad,» lubas Kaljulaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles