Arvamus: Internetiajastu külmrelv – küberkiusamine

Maarja Punak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Punak
Maarja Punak Foto: Erakogu

Tänapäeval, kui inimesed veedavad aina rohkem aega virtuaalmaailmas ning seal suhtlemine on pigem norm kui erand, on kolinud ka kõik muu sinna. Füüsilise vägivalla ning sõnalise kiusamise kõrval koolides esineb järjest rohkem küberkiusamist.

Virtuaalne kiusamine levib nii noorte kui täiskasvanute seas ning teeb samamoodi haiget nagu vaimne vägivald tavaelus. Internetikiusamine võib lastelt viia kooliskäimise lusti ja põhjustada depressiooni. Teise inimese nimele tehtud libakontod, sõimamine ja ähvardamine foorumites, võõraste piltide ülesriputamine ja moonutamine – need on vaid mõni küberkiusamine vormidest, millega noored internetis kokku puutuvad.

Mullu pöörduti enam kui 6000 korda politsei- ja piirivalveameti veebikonstaablite poole oma virtuaalmaailma muredega ning rohkem kui pool päringutest puudutas küberkiusamist. Ühelt poolt näitavad need numbrid probleemi jätkuvat teravust. Teisalt annavad tunnistust, et küberkiusamise ohvrid ei jää murega üksi ning otsivad abi asjatundjatelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles