Valga muuseumis avatud näitus tõstab keskmesse naise kui kangelase

Sirje Lemmik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval avati Valga muuseumis Fideelia-Signe Rootsi näitus „Naine kui kangelane“. Näitus lähtub tema doktoritööst Eesti Kunstiakadeemias ja selle eesmärgiks on vaadelda, kuidas avaldub maskuliinse tähendusvarjundiga väljend „kangelane“ naiste juures.

„Kõik algas aasta tagasi, kui mulle tehti ettepanek teha Valgas näitus. Kahes näitusesaalis on minu looming, mis seotud minu doktoritööga,”sõnas kunstnik näituse avamisel.”Naised on kogu ajaloo vältel olnud tihtipeale tagaplaanil ja nende mälestusigi peetakse vähemtähtsateks meeste omadest.Minu näitusel on kajastatud erinevaid aspekte kangelannadest- nii mütoloogilisi kui töökangelasi.Siin on väljas näiteks väljavõtted Eesti kuulsaima naistraktoristi Elmina Otsmani päevikust,mida ta pidas lausa 65 aastat,”rääkis kunstnik.

Eesti tuntuim naistraktorist on mitmekordne töökangelane . Peale II maailmasõda Venemaalt Eestisse saadetud Otsman pidas eluaeg päevikut, kus analüüsis oma elu ja tegevust. Muuhulgas saab päevikuandmetele toetudes välja arvutada, et Otsman vedas 1973. aastal põldudelt ära 446 koormat kive. Raha ega kiitust ta selle eest ei pälvinud.See on mütoloogilise hiidnaise jõuga tehtud töö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles