Eksperdid soovitavad vähendada valkude, rasvade ja süsivesikute tarbimist

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tervise arengu instituut

Uued riiklikud toitumis- ja liikumissoovitused muudavad valkude, rasvade ja süsivesikute tarbimisvahemikud laiemaks ning vitamiinide-mineraalainete soovituslikud kogused suuremaks.

Toidusoovitustes on aga näiteks suurendatud soovituslikke puu- ja köögiviljade tarbimise koguseid, mida süüakse liialt vähe ka seni kehtinud soovituste järgi.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) toitumiseksperdi Tagli Pitsi sõnul on toiduvalikul jätkuvalt kõige olulisem vastavus vajadusele, tasakaalustatus, mõõdukus ja mitmekesisus. «Soovituste uuendamisel laienesid makrotoitainete tarbimisvahemikud. Kui varem oli valkude osatähtsus kogu päevasest energiast 10–15 protsenti, rasvadel 25–30 protsenti ning süsivesikutel 55–60 protsenti, siis nüüd on need vastavalt 10–20, 25–35 ja 50–60 protsenti,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles