Küsitlusest osavõtt Puka valla külades oli enneolematult aktiivne

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaküsitlus Soontaga külas
Rahvaküsitlus Soontaga külas Foto: Lea Margus

Reedel ja pühapäeval said Puka valla külade elanikud oma meelsust näidata. Toimunud rahvaküsitlusel sai selgemaks, kas Soontaga ja Aakre piirkonna külad Puka vallast tõepoolest eralduda soovivad.

Võimaluse selleks, et haldusüksuste piirid muutuvad, andis Puka vallavolikogu eelviimasel istungil vastu võetud otsus. Nädalalõpu kahel päeval saidki küsitlused Aakre rahvamajas ja Soontaga külas endises metskonna kontorihoones tehtud. Üks küsitlus puudutas Aakre, Palamuste, Pedaste, Purtsi, Pühaste ja Rebaste külasid, mille suhtes on Rõngu vallavolikogu teinud Puka vallavolikogule ettepaneku algatada menetlus külade Rõngu valla koosseisu arvamiseks. Teise küsitluse puhul said Soontaga küla elanikud oma arvamuse öelda Helme vallaga liitumise osas.

Mõlemast küsitlusest said osa võtta vähemalt 16aastased nimetatud külade elanikud. Komisjon, kes häälettussedeleid väljastas, oli kohal nii reedel kui pühapäeval kella viieni õhtul. Nüüdseks on tulemused kokku arvatud ning küsitlusest osavõtt on muljetavaldav.

Komisjoni esimees Harri Irv
Komisjoni esimees Harri Irv Foto: Lea Margus

Komisjoni esimees Harri Irv andis pühapäeva õhtul teada, et Soontaga küla 30 hääleõiguslikust elanikust käis hääletamas 26, kes kõik avaldasid soovi liituda Helme vallaga. Aakre kandi külade ühisel rahvahääletusel osales enam kui pool kõigist hääleõigusega elanikest. 414 külaelanikust 206 soovis liituda Rõngu (tulevase Elva) vallaga, 22 olid vastu. Külade kaupa jagunesid vastused järgmiselt: Aakre külas pooldas 122 elanikku Rõnguga liitumist, 16 oli vastu, Palamuste külas jagunesid hääled vastavalt 6 ja 2, Pedaste külas 9 ja 1, Rebaste külas 31 ja 2, Purtsi külas 19 ja 1, Pühaste küla kõik 19 vastanut olid Rõnguga liitumise poolt.

Soontaga küla elanikud rahvaküsitlusel
Soontaga küla elanikud rahvaküsitlusel Foto: Lea Margus

Järgmise sammuna esitab komisjon rahvahääletuse tulemused volikogule kinnitamiseks ja edasised otsused on volinike kätes. Nimetatud külad on seaduse järgi võimalik vabatahtlikult teistele omavalitsusele üle anda 15. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles