Kagu-Eesti väikeettevõtetel on suur huvi investeerimise vastu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajaid kavatseb juurde võtta 13% Kagu-Eesti ettevõtetest.
Töötajaid kavatseb juurde võtta 13% Kagu-Eesti ettevõtetest. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Põlva-, Valga- ja Võrumaa väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted (VKEd) plaanivad tänavu teiste maakondade ettevõtetega võrreldes rohkem investeerida, näitavad SEB uuringu «Baltimaade ettevõtlusbaromeeter» tulemused.

«Põlva, Valga ja Võru maakondade VKEde investeerimisplaanid on Eesti suurimad – 45% vastanud ettevõtetest plaanib teha investeeringuid. Kuni 10 000euroseid investeeringuid kavandab 21% ning üle 30 000euroseid investeeringuid kavandab 17%. Uuringule tuginedes saab öelda, et need on Eesti kõrgeimad näitajad,» ütles SEB jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Ainar Leppänen.

Ta lisas, et Põlva-, Valga ja Võrumaal ei kavanda üldse investeeringuid 21% VKEdest, mis on aga Eesti keskmise näitaja (22%) tasemel.

Uuringu kohaselt on 8% Põlva, Valga ja Võru maakonna VKEdest optimistid ehk nad ootavad sel aastal üle 15% ulatuvat käibekasvu ning pessimiste ehk käibelangust prognoosivaid ettevõtteid on veidi alla kolmandiku.

Küsitletud Eesti ettevõtetest 64% plaanib efektiivsust parandada kas toodete või teenuste arendamise, töötajate koolitamise, ärimudeli muutmise või muude arendustegevustega. Põlva-, Valga ja Võrumaa näitaja on sellest veidi kõrgemal tasemel (68%). Kolme maakonna ettevõtted peavad kõige olulisemaks innovaatiliseks tegevuseks toodete või teenuste arendamist (49%).

Põlva, Valga ja Võru maakonna VKEdest 12% kavatseb minna uutele turgudele või laieneda olemasolevatel, mis on Eesti keskmisest (24%) märgatavalt väiksem. Uuringu kohaselt plaanib 85% maakondade väikeettevõtetest keskenduda peamiselt kohalikule turule.

Töötajaid kavatseb juurde võtta 13% Põlva-, Valga- ja Võrumaa ettevõtetest, samas kui Jõgeva, Järva ja Lääne-Viru VKEdest on see plaan 18%. Töötajate arv jääb üldiselt stabiilseks, sest muutusi ei kavanda 81% vastajatest. Personali vähenemist prognoosib 6% Põlva-, Valga- ja Võrumaa VKEdest.

Välisriikidest on töötajaid neli protsenti Põlva, Valga ja Võru maakonna VKEdes, mis on maakondade lõikes pigem tavapärane näitaja. Märgatav erinevus on vaid Harju- ja Raplamaa VKEdes, kus välisriikidest pärit töötajaid koguni 11%.

Põlva-, Valga ja Võrumaal osales uuringus kokku 129 ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles