Nädala pärast tulevad kasutusele uued rahatähed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued 50-eurosed pangatähed.
Uued 50-eurosed pangatähed. Foto: Mailiis Ollino

Järgmise nädala teisipäeval laseb Eesti Pank, nagu ka teised euroala keskpangad, ringlusse uue kujunduse ja turvaelementidega 50eurosed pangatähted. Ettevõtjad peavad tagama, et uute 50euroste sujuvaks kasutuselevõtuks ollakse tehniliselt valmis.

"Alates 4. aprillist on uute turvaelementide ja uuendatud kujundusega 50eurosed rahatähed seaduslik maksevahend, mida peavad vastu võtma kõik kaupmehed ja müügiautomaadid," ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve pressiteate vahendusel.

"Seadme puudumise või selle tõrke korral ei tohi uue 50eurose vastuvõtmisest keelduda, sest rahatähe ehtsust saab kaupmees tuvastada ka käsitsi, kui vaatab või kombib rahatähe turvaelemente. Need on väga lihtsad võtted, millega saab iga inimene hakkama," lisas Roosve.

Uuel rahatähel on tõhustatud turvaelemendid, mida kasutatakse ka uuel 5-, 10- ja 20-eurosel: portreehologramm, portreevesimärk, reljeeftrükk ja smaragdroheline number. Peale selle on uuel 50eurosel samasugune uus turvaelement nagu teise seeria 20euroselgi – läbipaistev portreega aken.

Esimese seeria rahatähed ehk praegu kasutusel olevad 50eurosed kehtivad ka edaspidi. See tähendab, et neid ei ole vaja ümber vahetada, sest nendega saab endiselt poes ja mujal maksta, nagu ka esimese seeria 5-, 10- ja 20eurosega.

Kõik esimese seeria rahatähed säilitavad oma väärtuse igavesti, kuid ühel hetkel ei saa esimese seeria rahatähtedega enam poes maksta. Kui see aeg on selgunud, teavitatakse sellest inimesi väga pikalt ette. Seejärel saab esimese seeria rahatähti uute vastu vahetada tähtajatult nii Eesti Pangas kui ka euroala teistes keskpankades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles