Video: Konnatalgudega päästetakse kahepaikseid meie endi eest

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konnad teel.
Konnad teel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti looduse fond korraldab juba 2012. aastast aktsiooni „Konnad teel(t)“, millega aidatakse konnadel rändeajal probleemseid maanteelõike ületada. Tänavuste talgude toimumisaeg oleneb hilisõhtustest temperatuuridest.


Tavaliselt hakkavad konnad kevadel rändama aprilli lõpus, kuid kõik oleneb ilmast: vajalik on vähemalt 5 kraadine temperatuur hilisõhtul, kaasa aitab väike vihm. Konnad liiguvad alates päikeseloojangust 2-4 tunni jooksul, rände tippaeg on kella 22-23 vahel õhtul.

Eriti kriitilise tähtsusega on teelõigud, mis läbivad märgalasid ning mis jooksevad piki veekogu ja selle lähedal. Nii jääb tihti sobiv talvitusala ühele ja sigimiskoht teisele poole teed. Paraku kahepaiksed inimeste teid vältida ei oska.

Eesti looduse fond palub kõigil, kes on varasematel aastatel märganud oma kodukohas mõnda konnadele ohtlikku teelõiku ning soovivad seal talguid korraldada, oma soovist teada anda projekti eestvedajale aadressil kristiina@elfond.ee.

Kõik, kes soovivad talgutel kaasa lüüa, võivad liituda konnad.elfond.ee lehel konnatalguliste nimekirjaga või “Konnad teel” Facebooki lehega, kus suurematest talgutest ka jooksvalt teada antakse ning täpsemaid juhiseid jagatakse. Lisaks saab talgusid toetada rahastusplatvormis Hooandja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles