Parimad aprillinaljad läbi aegade

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas teadsite, et globaalset soojenemist põhjustab tegelikult lammaste populatsiooni kahanemine?
Kas teadsite, et globaalset soojenemist põhjustab tegelikult lammaste populatsiooni kahanemine? Foto: shutterstock.com

Kui keegi ei ole veel märganud, siis täna on 1. aprill ehk rahvusvaheline naljapäev, mil vempude viskamine vastuvõetav ning mõne arvates lausa kohustuslik. Seega tasub tavapärasest rohkem üle õla kiigata.

Esimene viide 1. aprillile kui naljapäevale pärineb Geoffrey Chauceri 1392. aasta jutukogumikust «Canterbury lood», kus 32. märtsil ehk 1. aprillil mängib kaval rebane vingerpussi Chauntecleeri nime kandvale kukele. Pärast seda leiab ajaloost viiteid, kus 1. aprilli nimetatakse muu hulgas «lollide pühaks päevaks».

Kuigi tänapäeval tähistatakse päeva pea ülemaailmselt, on tavad maade vahel erinenud. Näiteks Inglismaal oli aktsepteeritav igasugune naljaviskamine südapäevani. Pärast seda kandis iga naljategija juba ise aprillitola nime. Iirimaal oli aga komme saata inimeselt inimesele oluliseks tituleeritud ahelkirju, mis avatuna sisaldasid vaid üht lauset: «Saada järgmisele lollile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles