Elumaja põranda vahelt leiti kaks käsigranaati

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga linnast Riia tänava elumajast leitud Vene päritolu kildgranaadid F-1.
Valga linnast Riia tänava elumajast leitud Vene päritolu kildgranaadid F-1. Foto: Päästeamet

Eile, 5. aprillil leiti Valgast Riia tänava elumajast kaks kildgranaati, mis olid oma asukohas lebanud tõenäoliselt Teise maailmasõja päevist saadik.

Lõuna-Eesti pommigrupi juhataja Kalvar Tammise sõnul leiti Nõukogude päritolu F-1 tüüpi granaadid vanast elumajast põranda lammutamise käigus. Kuigi granaatidel ei olnud küljes sütikut, olid need sellegipoolest ohtlikud ning need transporditi lõhkamiseks hävitamiskohta.

Vikipeedia andmetel on oma kuju tõttu venekeelse hüüdnime «Limonka» (tõlkes sidrunike) teeninud F-1 granaadi efektiivne lõhkeulatus 30 meetrit. Selle killud võivad aga plahvatuse käigus lennata kuni 200 meetri kaugusele.

Demineerijad tuletavad meelde, et lõhkekeha leides ei tohi seda puudutada. Leiust tuleb minna eemale ning koheselt teavitada numbril 112. Kõik lõhkekehad on toodetud sõjapidamise eesmärgil ning mõeldud tapmiseks, vigastuste või suurte purustuste tekitamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles