Teisipäeval algav muinsuskaitsekuu avab noorte fotovõistluse

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMP05: EOS 7D, KAAMERA, FOTOAPARAAT   : TALLINN, EESTI, 01FEB10
Pildil on fotoaparaat EOS 7D. 
lt/Foto:LIIS TREIMANN
TLMP05: EOS 7D, KAAMERA, FOTOAPARAAT : TALLINN, EESTI, 01FEB10 Pildil on fotoaparaat EOS 7D. lt/Foto:LIIS TREIMANN Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eeloleval teisipäeval algab Eestis muinsuskaitsekuu, mil kuulutatakse avatuks ka rahvusvaheline noorte muinsuskaitseteemaline fotovõistlus.

Teisipäeval avab Eesti Muinsuskaitse Selts (EMS) iga-aastase muinsuskaitsekuu, mille avab Tallinna vanalinnas Pikk tänav 73 asuvas Eesti lastekirjanduse keskuses riigikogu aseesimees Enn Eesmaa. Samuti esinevad Tallinna reaalkooli kooristuudio mudilased. Ühtlasi algavast fotovõistlusest saavad osa võtta kuni 20-aastased noored, kel huvi ajaloo, pärandi ja elukeskkonna vastu laiemalt. Fotosid saab esitada kuni 10. juunini.

Muinsuskaitsekuu avamisel tunnustab EMS teenetemedalitega tegusaid vabatahtlikke, kes aega ja jõudu säästmata on kaasa aidanud Eesti kultuuripärandi hoidmisele ja kaitsmisele. Paraku tuleb õppida tehtud vigadestki ning seetõttu annab EMS välja ka Karuteene medali, mis asutati 1997. aastal tõstmaks esile isikuid, organisatsioone ja institutsioone, kes pärandkultuuri väärtustava avalikkuse arvates on tekitanud suurt kahju Eesti ainelise kultuuri mälestistele, ajaloolistele traditsioonidele ning institutsioonidele. Karuteene kandidaatide leidmiseks pöördus EMS avalikkuse poole.

Tõstmaks esile muinsuskaitseteaduse ja igapäevaelu seoseid, asutas Eesti Muinsuskaitse Selts möödunud aastal uue, Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna. Kuu avamisel tutvustab EMS-i esimees Peep Pillak auhinnale kandideerimise tingimusi.

Muinsuskaitsekuu jooksul toimub mälestisi ja kultuuriloolisi paiku tutvustavaid ringsõite, heakorratalguid, muinsuskaitseteemalisi seminare, praktilisi töötube, näitusi ja filmiõhtuid. Kuu kava täieneb jooksvalt.

Muinsuskaitsekuu, mis on suurim ja kõige rahvarohkem kodanikualgatusel toimuv Eesti ajaloo- ja kultuuripärandit tutvustav ettevõtmine, toimub igal kevadel alates 1985. aastast. Muinsuskaitsekuu algab rahvusvahelisel muinsuskaitsepäeval 18. aprillil ja kestab kuni rahvusvahelise muuseumipäevani 18. mail. Muinsuskaitsekuu läbiviimisel teeb Eesti Muinsuskaitse Selts koostööd riigiasutuste ja kohalike omavalitustega, eraettevõtete ning arvukate vabatahtlikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles