Juhtkiri: Tugev tagala

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Loim/Valgamaalane

Palju on räägitud, kuidas hulk Eesti noormehi sedavõrd viletsa tervisega on, et ajateenistuseks kõlbmatuks osutuvad. Mõni noorhärra on seejuures kinnitanud, et tahaks küll kangesti kodumaa heaks panustada, kuid mis parata – tervis ei luba. Kriitikat on pälvinud ka senine asendusteenistus, mis muidu kõrgelt haritud noormehed on suunanud vahel täitma ülesandeid, mida saaks teha ka ilma spetsiifiliste oskusteta.

Nüüd on siseministeeriumis küpsenud kava, mille kohaselt hakkaks need, keda tervise tõttu ajateenistusse ei võeta, teenima 12–14kuulises tsiviilajateenistuses. Mitmeski välisriigis on taoline süsteem juba käibel, näiteks Norras ja Šveitsis. Eesmärk on tekitada Eestile võimaliku kriisi puhuks piisav hulk asjatundjaid mujalgi kui ainult kaitseväes.

Näiteks hakkaks IT-haridusega ja taustakontrolli edukalt läbinud noor teenima kusagil, kus ta saab panustada kodumaa küberturvalisuse heaks. Samuti saaks tsiviilajateenistuses edukalt oma oskusi kasutada näiteks tõlgi, päästja või kontoritöötaja ettevalmistusega noored.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles