Merehädalise lubadus tõi külale kiriku

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Ala kirikule
Vaade Ala kirikule Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kiviviske kaugusel Ala külast kõrgub mäe otsas samanimelise kalmistu kõrval Taagepera kirik, mille torni ehib ehtsa kullaga kaetud kukk ja kuul ning mille sisemusest leiab tuntud orelimeistri kätetöö.

1674. aastal rajatud kiriku kohta on liikvel legend, mille kohaselt lasi selle ehitada tollane Taagepera mõisnik Otto von Stackelberg pärast seda, kui ta merehätta sattus ning pääsemise nimel sellekohase lubaduse andis. Palju selles tõetera on, jäägu ajaloolaste otsustada, kuid teada on see, et algselt oli kirik Püha Johannese luteri abikirikuks.

Ligi kakssada aastat pärast ehitamist sai kirik endale kuulsa oreliehitaja Ernst Carl Kessleri käe all valminud viie registriga pilli, mis on heas seisus tänapäevani. Ülejäänud kirik aga kannatas aastasadade kuhjumise tulemusel üsna halva seisukorra all, mis viimaks sai leevendust millenniumivahetusel alanud restaureerimistöödega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles