Pühapäeval tähistatakse veteranipäeva

Sirje Lemmik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinilillemärk veteranide toetuseks
Sinilillemärk veteranide toetuseks Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sel pühapäeval tähistatakse Eestis viiendat korda veteranipäeva, üritus tipneb Tallinnas Vabaduse väljakul toimuva Veteranirockiga, mille peaesinejaks on Ukraina artist Ruslana.

Pühapäeval peetavatel Eesti kirikute nõukogu liikmeskirikute jumalateenistustel võetakse eestpalvesse veteranid ja nende lähedased ning mälestatakse langenuid.

Kell 11 algab Sillamäe merepargi terviserajal jooks kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide auks. Finišis tervitab osalejaid USA Euroopa Sõjaväeorkestri dixieland-band. Samal ajal algab sinilillejooks ka Brüsselis Aafrika muuseumi pargis.

Veteranipäeva tähistatakse ka Eesti sõjamuuseumis Viimsis. Toimuvad relva- ja varustusenäitused, ringkäik muuseumis, etendused, aumärkide valmistamise töötuba, ekskursioonid rasketehnika angaaris.

Kell 12 algab Jüripäeva jumalateenistus Tori Püha Jüri kirikus kaitseväe orkestri osalusel. Teenivad peakaplan Gustav Kutsar ja peapiiskop Urmas Viilma. Tervitussõnad ütleb kaitseminister Margus Tsahkna. Üritusel mälestatakse langenuid ning langenute haudadele lähetatakse jürituli.

Õhtul korraldavad kaitseväe juhataja, Kaitseliidu ülem ja MTÜ Eesti Kaitseväe Veteranid kokkusaamise kõigile kaitseväe ja Kaitseliidu veteranidele. Kell 19.30 algab Tallinnas Vabaduse väljakul Veteranipäevale pühendatud kontsert Veteranirock. Esinevad kaitseväe orkestri ajateenijate bänd, United States Army Europe Soldiers Chorus, Ziggy Wild ja Ruslana. Kontserti kannab üle ETV2.

Pühapäeval on veteranipäeva puhul lipupäev, mis tähendab, et Eesti lipu heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud.

Veteranide auks võivad Eesti lipu heisata ka kõik teised. Veteranipäevaga väärtustatakse veterane ning nende perekondi ja lähedasi. "Lipuheiskamisega väljendame veteranidele tunnustust ja tänu. Veterane on meie seas ligi 2800," teatas riigikantselei sümboolikanõunik Gert Uiboaed BNS-ile.

Lipud heisatakse päikesetõusul või hiljemalt kell kaheksa hommikul ja langetatakse päikeseloojangul. Kui lippu ei langetata, tuleb see pimedal ajal valgustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles