Omavalitsuste ajalehed mõjuvad meediakeskkonnale halvasti

Sirje Lemmik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui paberväljaannetele kehtib praegu 9 protsendiline käibemaks, siis online ajakirjandusel on see endiselt 20 protsenti. See peab muutuma, leiab Eesti Ajalehtede Liit.
Kui paberväljaannetele kehtib praegu 9 protsendiline käibemaks, siis online ajakirjandusel on see endiselt 20 protsenti. See peab muutuma, leiab Eesti Ajalehtede Liit. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis, Lätis ja Leedus kohalike omavalitsuste poolt väljastatavad ajalehed loovad ebaausat konkurentsi Balti meediakeskkonnas, selgub Balti meedia tervise uuringust.

BNS-is avaldatud info kohaselt ütles Baltimaade Meedia Oivakeskuse juht Rita Rudusa  uuringu esitlusel, et seekord oli fookuses meediakeskkonna tervis Balti riikides, kuna kohalikud omavalitsused on viimastel aastatel välja andnud üha enam publikatsioone.

Rudusa sõnul lõhuvad omavalitsuste ajalehed regionaalse meedia stabiilsust, levitades madala kvaliteediga sisu, seal hulgas poliitiliselt kallutatud uudiseid. See omakorda takistab meedial oma traditsioonilise valvekoera rolli täitmist.

Probleem on suurem Lätis ja Eestis, kus puuduvad regulatsioonid omavalitsuste lehtede piiramiseks. Leedus on sellealased regulatsioonid küll olemas, kuid need ei ole piisavalt efektiivsed. Rudusa tõi välja juhtumi, kus Leedu kohus sulges munitsipaallehe tegevuse, kuid vaid paar päeva hiljem hakati lehte uuesti väljastama teise kirjastaja poolt.

Baltimaade Meedia Oivakeskus viis uuringu läbi koostöös uuriva ajakirjanduse keskuse Re:Baltica ja Stockholmi Majanduskooli meediauuringute keskusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles